Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marie – en glad, engagerad 40-åring med självironi

/

Marie Ternström är engagerad men saknar partipolitisk tillhörighet. Hon har en tro men hittar ingen kyrka som passar henne. Hon söker på egen hand efter svaren på livets stora frågor.
– Min drivkraft är att försöka förstå den här världen, säger hon.

Annons

Marie Ternström växte upp i Barrsätra i Sandviken. I tonåren började hon lyssna på Bruce Springsteen och när innehållet i texterna gick upp för henne var hon ordentligt fast. Springsteen sjöng om livet som ung i en småstad och längtan därifrån och Marie kände stark samhörighet med budskapet.

– Han blev min största idol och det har hållit i sig. Förra året var första gången sedan 1985 som jag missade en konsert, säger Marie som ser fram emot 2009 års Springsteenkonsert på Stockholms stadion i juni.

Längtan bort tog Marie till Stockholm efter gymnasiet och där utbildade hon sig till sjukgymnast.

– Jag var ganska skoltrött och ville ha en utbildning som ledde direkt till ett yrke. Sjukgymnast kändes som ett meningsfullt jobb med ett riktigt värde och det var viktigt.

Ett fast jobb förde Marie tillbaka till hemstaden lite fortare än hon tänkt sig, men arbetslivet öppnade en helt ny värld mitt i allt det gamla välbekanta och Marie gick lyckligt in i sin nyförvärvade yrkesidentitet.

I dag arbetar Marie i ett rörligt team med arbetsterapeuter och sjukgymnaster som åker mellan Sandvikens äldreboenden. Nyligen gick hon en högskolekurs i pedagogik för personer inom vårdyrket och fördjupade sina kunskaper i sådant som hon ser som mycket värdefullt i sitt arbete.

– Vårt jobb handlar så mycket om kommunikation, etiska avväganden och människosyn.

Som sjukgymnast påminns Marie ständigt om det nära sambandet mellan kropp och själ. I yogan, ett nyfunnet intresse, hittar hon samma koppling.

– Det är superhäftigt. Jag känner mig stark och avspänd på samma gång och får träna mig i att bara vara, utan krav och måsten, säger Marie

Och att rofyllda stunder behövs i vardagen vet Marie och alla andra som jobbar full tid och har barn hemma. Marie jämför sig med pappa Marvin i Disneyfilmen om den lilla fisken Nemo; en förälder som uppfylls av ängslan men som ständigt står beredd att skydda sitt barn från livets faror och kan vara stark och modig när det behövs.

När familjen tidvis drabbats av sjukdom har de tuffa perioderna i efterhand fått Marie att känna tacksamhet varje dag.

– Det finns alltid något att vara tacksam över och det ger mig kraft, säger hon.

– Vissa saker i livet bara händer och för mig som vill förstå allt kan det vara svårt. Men ibland kan det finnas en ro i vetskapen att man inte KAN förstå allt.

Marie har lätt för att engagera sig i samhällsfrågor, men svårt att hitta ett parti som stämmer fullt ut. Även funderingarna kring livet, döden, Gud och kärleken ägnar hon sig mest åt i samtal med familj och vänner.

– Jag tror på bönens kraft, men jag går inte regelbundet i kyrkan. För mig är det nog med kyrkan som med politiken; jag hittar inget som stämmer, säger Marie med ett leende.

– Då hoppas jag att jag har börjat skriva på en bok. Jag ville egentligen bli författare och skrev små böcker redan som liten.

– Jag vill gärna skriva något som man kan skratta åt; det kan vara udda möten eller dråpliga situationer förmedlade med uppfriskande självironi. Att få skratta är så otroligt befriande.

Mer läsning

Annons