Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MaryAnn prisas för sitt engagemang

/
  • MaryAnn Olarsbo har fått Upplands Fornminnesförening och Hembygdsförbunds medalj.
  • Medaljen är formgiven av Bror Hjort. Foto:OlleNorling/Upplandsmuseet

MaryAnn Olarsbo från Lövstabruk har utsetts till Upplands Fornminnesförening och Hembygdsförbunds medaljör 2015.
– Det är naturligtvis en otrolig hedersbetygelse, säger hon.

Annons

MaryAnn Olarsbo flyttade till Lövstabruk med sina föräldrar 1955.

– Jag blev överväldigad över den gamla fina miljön här då, och historia var ett av mina favoritämnen i skolan, berättar hon.

1963 var hon med och bildade Lövstabruks bygderåd som 1988 blev hembygdsförening.

I motiveringen skriver Upplands Fornminnesförening och Hembygdsförbund bland annat: ”Till medaljör kan styrelsen utse en person som på ett synnerligen verksamt sätt främjat föreningens syften eller verkat för Upplands historiska och kulturhistoriska utforskning. MaryAnns stora engagemang och entusiasm i kombination med gedigen kunskap och en stor portion envishet, har bidragit till att hon ofta blivit talesperson för brukskulturens betydelse för den uppländska besöksnäringen i ett regionalt sammanhang.”

– Det var en otroligt fin motivering, det är nästan så att jag tror själv att jag är så bra, säger MaryAnn och skrattar.

Hon fick sin medalj av Upplands fornminnesförening och hembygdsförbunds vice ordförande Kerstin Forss under en utflykt till Tobo i lördags. Medaljen, som är av guld, är formgiven av Bror Hjort.

Vad ska du göra med medaljen?

– Det frågade jag faktiskt när jag fick den. Man ska ha den på sig till högtidsdräkt, blev svaret. I lördags hade jag min 1900-talsdräkt från kvinnospelen i Smedsbostaden, så jag satte på mig den då fast att det inte är en högtidsdräkt precis.

Mer läsning

Annons