Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maskiner och bilar är livet för Anna

/
  • Snart färdig. Anna Lund är snart färdigutbildad maskinförare. En utbildning som fortfarande lockar flest killar, men tjejerna är på gång.

Anna Lund vet vad hon vill och hon tänker se till att drömmarna blir verklighet. Den ena är inte så svår att få till, men den andra kan bli knepigare och framförallt dyrare att förverkliga!

– Jag vill bo på landet i Dalarna och en dag ska jag ha Chevrolet Impala, 59 års modell, säger Anna och ler.

Annons

Men än så länge bor hon i Sandviken och går sista året på fordonsprogrammet. Ett program som hon valde utan särskilt stor eftertanke.

– Det var en kompis som sökte till fordon och jag hängde på. Jag kom in, men inte hon!

Det visade sig vara helt rätt linje för Anna.

Bilintresserad har hon alltid varit och att lära sig köra grävmaskiner, dumpers och lastmaskiner passade henne utmärkt. Trots att de inte är helt lätta att köra.

– Visst är de lite svåra, men det är kul och jag trivs bra.

Eleverna får ta körkort under utbildningen och Anna hänger på låset. Bara dagar efter 18-årsdagen ska hon i nästa vecka både skriva teorin och köra upp.

Hon har nio killar och en tjej som klasskompisar. Större delen av skolveckan spenderas utomhus med maskinerna, två dagar läser klassen kärnämnena. Om några veckor blir det praktik på något företag och Anna inser att om hon sköter sig så kanske hon har chans på ett jobb.

– Det är lätt att få jobb, men man måste också vara beredd på att flytta.

Och helst av allt vill Anna åka till Norge och jobba som maskinförare direkt efter studenten i vår. Hennes familj har i många år åkt till Norge och fiskat och det lockar att få jobba där nåt år.

– Jag gillar amerikanare, det gör hela min familj förresten. Just Impalan är så läcker med bakljusen som ser ut som kattögon. En 59:a kostar några hundratusen, men jag har alltid drömt om att en dag få äga en.

Annas fritid handlar också om bilar. Hon har under ett år renoverat en Opel 62:a, som hade stått i en lada i flera år. Hon bytte inredning och tog bort en massa rost. Sen sålde hon den.

Hon och kompisarna är ofta ute och åker runt om i landet, besöker nån cruising eller spelningar och lyssnar på rockabillymusik. Eller nåt dansband.

– Jag har varit nästan överallt, konstaterar Anna.

– Jag måste alltid kolla om dörren är låst, lamporna släckta och spisen avstängd. Det har nästan gått till överdrift, men nu håller det på att bli bättre.

– Då bor jag i ett rött hus med vita knutar antingen i trakterna av Rättvik eller Falun. På tomten finns ett garage som är större än huset och där har jag minst fem bilar. Jag jobbar som maskinförare och kanske har jag familj.

Mer läsning

Annons