Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maten är Peters livsstil

/
  • MAT SOM LIVSSTIL. Matlagningen har alltid funnits i Peter Ågrens liv. Farmor och farfar drev Jernvallens restaurang i Sandviken och Peter fick tidigt vara med i köket hemma. Nu är det sonen Påls tur att börja prova sig fram bland grytorna. ”Tack vare Pål gör jag ännu fler medvetna val än tidigare”, säger Peter som låter hållbarhetstanken styra familjens mathållning.Foto: Ulrika Rudberg

Familjen Ågrens kök doftar kryddor och är ett trivsamt gytter av kokböcker, köksredskap, flaskor och burkar. Mitt i alltihopa har sonen Pål en alldeles egen arbetsyta och deltar aktivt i matlagningen, precis som pappa Peter när han var liten.
– Jag hade fri tillgång till köket redan som treåring och fick leka blindbock i skafferiet så mycket jag ville.

Annons

Kocken och matinspiratören Peter Ågren har inte övergett barndomens arbetsmetod. Än i dag provar han sig fram med nyfikenheten som drivkraft.

– Kokböcker använder jag nästan aldrig. Jag lagar mat i hjärnan och när tillfälle dyker upp provar jag idéerna, förklarar han.

– Smaksättningen är det viktigaste och jag försöker hela tiden hitta nya kreativa tankegångar.

Grönsaker som grund

En lika stor drivkraft är idén om hållbar mathållning med ekologiska och närproducerade produkter och med grönsaker i stället för kött som grund.

– Vi dekorerar med kött, brukar jag säga. Lite kött men av hög kvalité, säger Peter som hellre inspireras av grönsaker när han går i affären och tänker ut middagsmat.

Pål, 3,5 år, har vant sig vid att mat kan smaka på väldigt många olika vis. Han sträcker sig entusiastiskt efter pappa Peters nya godis, som han gjort på fiberhavregryn, rörsocker, ekologisk sirap och blåbär och toppat med sesamfrö innan han skar upp det i små kuber.

– Pål äter allting. Han är uppfostrad på samma sätt som jag och började hantera förskärare när han var i 1,5-årsåldern. Om han får vara med i köket känner han stolthet när han sen äter maten, säger Peter som också driver matlagningskurser för barn.

Trivs på Ikea

Att vara kock i Ikeas kök med sina fasta menyer borde vara frustrerande för en kreatör som han, men Peter gillar Ikeas arbetssätt med höga krav på hygien och tid avsatt för rengöring och skötsel av lokalerna.

Just så vill Peter jobba den dag han öppnar sin och brodern Daniels butik och restaurang som just nu färdigställs i bottenvåningen i Peter och Malins hus på Valbovägen.

– Jag vill kunna vara stolt över köket och visa upp det för gästerna.

Kunskaperna att driva företag finns där sedan han och sambon Malin drev matstället Spiza i Valbo köpcentrum under tre år och sedan BP Spel-omaten i Valbo centrum med kiosk och hämtmat under fem år.

Erfarenhet som arbetsledare har han sedan åren som elektriker och snickare, men också som idrottsledare. Vid sidan av alla matengagemang har Peter hela sitt vuxna liv arbetat ideellt inom idrotten som tränare och coach.

Tidig start i bärsele

Det var också genom idrotten som Peter träffade Malin när båda var innebandyfunktionärer i samma klubb. Träningar och matcher upptar en stor del av Peters tid, vardag som helg.

– Många undrar hur jag kan hålla på med så mycket samtidigt, men för mig är mat och idrott en livsstil. Därför är det bra att ha med familjen i det man gör, säger Peter som hade Pål i bärsele på magen under en basketturnering när sonen bara var tre dagar gammal.

Malin och Peter delar idéerna kring mat och hållbar livsstil och Peter förväntar sig inga dyra presenter på 40-årsdagen.

– Vi ger sällan varandra presenter utan köper saker vi behöver och ger till varandra vid andra tillfällen. Eller så lagar vi någon maträtt som den andra gillar. Hållbarhetstanken går igenom även där.

Mer läsning

Annons