Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Midsommarafton ska inte kretsa kring mig”

Riksdagspolitiker, barnläkare och en passionerad ryttare. Anders W Jonsson är en mångsidig person, som i dag på självaste midsommarafton fyller 50 år.

Annons

Anders kommer till intervjun direkt från Stockholmståget, efter att ha deltagit i en votering i riksdagen om Sveriges insats i Libyen. Han slår sig ner och börjar lätt och ledigt att berätta om sig själv. Det märks att han är van vid att vara en offentlig person.

– Jag åker till Stockholm ungefär tre gånger i veckan och väljer alltid tåget framför bilen när det passar med jobbtiderna, säger han.

Anders har jobbat i Stockholm sedan 2006, då Maud Olofsson frågade om han ville börja i statsrådsberedningen. Han tackade ja och har sedan dess varit tjänstledig från jobbet som överläkare på Gävle sjukhus barnklinik.

– Jag kom in i en helt annan värld. Jag gick från att vara verksamhetschef på sjukhuset där jag hade fullständig koll, till ett helt nytt sammanhang. Till en början var jag inte helt säker på att jag skulle klara av jobbet, men Maud är väldigt bra som chef och sade på en gång att hon litade på mig och var aldrig inne och petade i detaljer som vissa andra partiledare kan göra.

Har kvar jourhelg

2010 valdes Anders in i riksdagen och sitter i dag i Socialutskottet. Frågor som rör barnfattigdom och sjukvård är det som engagerar honom allra mest.

– Sjukvården är ju det område jag kan bäst. Den allra viktigaste frågan just nu tycker jag är att våra allra äldsta måste få en bättre sjukvård. I dag slussas många fram och tillbaka som jojos mellan hemmet och akuten och det är inte acceptabelt.

Även om han lägger mer än heltid på riksdagsarbetet, så har Anders fortfarande kvar en jourhelg i månaden då han jobbar på sjukhuset i Gävle.

– Jag vill inte hamna i facket med de riksdagsledamöter som inte jobbat utanför riksdagen på väldigt länge. Sedan så saknar jag att jobba som läkare och vill hålla mig uppdaterad inför den dag jag kommer tillbaka, säger han.

Valet att bli barnläkare efter utbildningen på Karolinska institutet i Stockholm var enkelt. Anders menar att barn är mer fascinerande att jobba med jämfört med vuxna patienter. Även om de yngre patienterna inte alltid kommunicerar på samma sätt som vuxna så visar de med andra, ibland tydligare, signaler hur de mår.

– Dessutom läste jag en undersökning som visade att barnläkare är de läkare som lever längst, det tror jag har att göra med att man är ständigt är omgiven av barn och känner att man behövs, säger han.

Tar ridlektioner

Till barnkliniken på Gävle sjukhus vill Anders tillbaka förr eller senare. I dag är han inte säker på om det blir ytterligare fyra år i riksdagen när den här perioden är slut, men han är heller inte främmande för andra politiska uppdrag.

När han inte jobbar tillbringar han tid på gården i Vinnersjö där han bor tillsammans med hustrun Annika och döttrarna Anna 19 år och Maria 17 år.

– Det är verkligen Gästriklands pärla med otroligt vacker natur och vi bor på en bondgård med två hästar, berättar han.

Att rida är ett gemensamt familjeintresse. Anders och hustrun Annika har ridlektion tillsammans en gång i veckan och även de båda döttrarna gillar att vara på hästryggen.

– Det blir lite som en familjekamp på ridlektionerna, särskilt om vem som får minst skäll av läraren, säger Anders och skrattar.

I sommar ska hela familjen resa till Irland just för att rida tillsammans under en vecka.

Tjuvstartat firandet

50-årsdagen blir i år på självaste midsommarafton. Födelsedagsfirandet tjuvstartade Anders helgen innan med en middag för släkt och vänner på Växbo krog och i tisdags bjöd han på lunchbuffé i en av riksdagens matsalar.

– Nej, midsommarafton ska inte kretsa kring mig. Vi turas om att ha midsommarfirande mellan gårdarna i Vinersjö och i år är det vår tur, så då kan det komma uppemot 70 personer, säger han och ser förtjust ut.

Mer läsning

Annons