Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikael + mat = självklart

/
  • MATÄLSKARE. Mikael Reitan är lärare på restaurangskolan. Matlagning med ekologiska råvaror ligger honom varmt om hjärtat.

Att han skulle jobba med mat var något som Mikael Reitan blev klar över ganska tidigt i livet.
– Vi tre bröder är uppväxta med vår pappa som alltid lagade mat. Dessutom odlade vi potatis och grönsaker i trädgården i Bomhus. Matlagning är kul och något som jag aldrig tröttnar på.

Annons

Första flytten kom när Mikael drog till Stockholm för att gå andra året på restaurangskolan där. Han räknade med att få bättre praktik i storstan än i Sandviken. Och han räknade rätt, han praktiserade på dåtidens bästa krogar.

– Jag hade fast jobb innan jag slutade på skolan.

Men inte i Stockholm utan i Arbrå för där fanns värdshuset som hade mycket bra rykte. Under några år hann Mikael jobba och bo inte bara i Arbrå utan även i Bollnäs. Sen blev det Gävle och legendariska Blå Grottan.

– Jag var där med en kompis och åt. Vi fick ett j-vligt segt köttstycke. Vi klagade på maten och min kompis påpekade att jag faktiskt var kock. Då kom ägaren och erbjöd mig jobb på stående fot, skrattar Mikael.

Eftersom han flyttat till Gävle utan något jobb i bakfickan slog han till. Sen blev det flera olika krogar i Gävle under 80-talet, nästan alltid chefsjobb.

Lärarvikarie

Han och hans bror startade restaurangen Gustafsbro och därefter hade Mikael ett eget ställe, Mickes lunchkrog på Kryddstigen. Han blev lärarvikarie på restaurangskolan i Sandviken under en termin och fick smak för läraryrket och läste in behörigheten på yrkeshögskolan.

För drygt tio år sen blev han restaurangkonsult och var med och startade en mexikansk restaurang i stan.

– Det var ett jättekul projekt. Jag var inblandad i det mesta på den krogen från inredning till maten.

Men sen kom olyckan som skadade hans rygg. Det hände i pulkabacken i Hemlingby, Mikael var där med sina barn och en kompis och åkte pulka.

Nära rullstolen

– Jag landade på ryggen efter ett gupp och kunde inte ta mig upp. Det blev ambulans till sjukhuset. Jag fick senare veta att jag varit millimeter från att bli så skadad att jag hade hamnat i rullstol.

Än i dag har han ständiga smärtor i ryggen, trots att det gått elva år sen olyckan.

– Efter olyckan arbetstränade jag på Café Artist i två timmar per dag. Det var väldigt roligt, men jag klarade absolut inte mer än två timmar.

I stället kom han tillbaka till restaurangskolan och där är han fortfarande. Han jobbar bland annat med invandrarelever som lär sig språket och matlagning på en och samma gång.

– Det är ett kalasroligt jobb väl värt att pendla fem mil om dagen för. Jag klarar ryggen, eftersom jobbet är så självständigt och omväxlande.

Lockade med mat

Den stora förändringen i hans liv kom när han fick syn på Monica vid baren på en av stans krogar.

– Jag blev helt betagen i hennes glada ögon, säger Mikael.

Han var fast besluten att få träffa henne igen och bjöd därför hem henne på mat redan nästa kväll.

Det gjorde susen.

– Efter två veckor flyttade vi ihop och efter två år gifte vi oss. Bröllopsresa till Thailand gjorde vi innan bröllopet!

Självklart lagar Mikael fortfarande maten varje dag till sin Monica.

Förutom mat och Monica är sportfiske hans stora intresse.

Han har gjort många roliga fiskeresor genom åren, självklart till sin pappas hemland Norge, men också till USA.

Nu drömmer han om att fiska öring i Argentina, lax i Skottland eller ta sig till Kolahalvön.

Mer läsning

Annons