Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Mina råttor har blivit en del av mitt liv”

/

Julia Bonnevier, Gävle, vill hålla på med djur i framtiden och läser därför djurvård med djurparksinriktning på naturbruksgymnasiet i Ljusdal.

Annons

Hur känns det att fylla 18 år?

– Det kommer att bli superskönt, just för att man behöver aldrig mer säga att man inte kan följa med på grund av att man inte är 18. Mitt vuxenliv började nog när jag flyttade till Ljusdal.

Varför valde du att läsa djurvård?

– Min faster är veterinär och jag har alltid velat bli som hon. Vi var på ett öppet hus på naturbruksgymnasiet och då bestämde jag mig för att ”här ska jag bo”. Men jag blev reserv så ungefär en vecka innan skolan började ringde de och frågade om jag ville gå här, och då bar det i väg till Ljusdal direkt. Jag är jättenöjd med mitt val, det är en linje med mycket praktiskt och inte bara sitta vid en bänk. Vi åker ut till olika djurparker som Zoo i Eskilstuna, Kolmården, har även varit till Tallinn zoo. Tråkigast är nog att det är ganska mycket plugg, många svåra ord och sjukdomar som man ska kunna, men det känns ändå bra när man säger ett ord som låter som japanska i någon annans öron.

Hur kändes det att flytta hemifrån?

– Det kändes bra, jag har alltid vetat att jag skulle flytta tidigt även om jag inte trodde att det skulle bli så här tidigt. Det är ett ansvar med att bo hemifrån. Jag började bo på elevhemmet och där fanns alltid en vuxen som man kunde fråga, sen i tvåan bodde jag i en tvåa med en kompis, och nu sista året bor jag själv i en etta med mina fyra råttor.

Städning och matlagning har man ju inte kommit undan, är man hungrig måste man göra i ordning någonting, fast nu är jag bortskämd med en massa matlådor hemifrån.

Har du något favoritdjur?

– Ja, mina råttor som blivit en del av mitt liv nu. Jag köpte mina första två förra julen och för bara några veckor sedan dog en av dom. Jag har letat jättemycket efter nya kompisar till min gamling Hubert, så nu är det fyra stycken som springer runt här hemma. Ace, 9 månader, Todd, 2 månader, lille Nils på 6 veckor och så är det ju så klart min ögonsten Hubert som är runt 2 år.

Vad gör du på fritiden?

– Det händer inte alls så mycket – pluggar, håller på med råttorna, kollar på tv, ganska tråkigt nu när man börjar tänka på vad man faktist gör om dagarna, ha ha.

Vad vill du göra efter studenten?

– Jag vill ha jobb efter studenten, helst någonting med djur såklart. Vad jag vill bli vet jag nog inte riktigt än, det är nog sånt som märks om några år. Jag vill i alla fall inte sätta mig och plugga direkt efter skolan.

Hur tror du ditt liv ser ut om tio år?

– Jag tror inte att jag bor kvar i Gävle, jag drar mig nog uppåt till Hälsingland. Har ingen aning om vad jag kommer hålla på med, förhoppningsvis har jag ett jobb som jag tycker är roligt.

Mer läsning

Annons