Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mona har inte en lugn stund

/

Textilkonstnär, keramiker och gallerist. Energiknippet Mona Fängström har sällan en lugn stund över, trots att hon är nybliven pensionär.

– Jag gillar inte att sitta stilla om dagarna utan vill att det ska hända saker, säger hon.

Annons

Innanför dörren till det stora röda trähuset i Hofors, som tidigare varit en livsmedelsbutik, möts man av batikkonst, keramik och vikingaslöjd.

På hyllorna trängs späda dockor i porslin med rejälare så kallade Waldorfdockor i tyg, många sydda av Mona själv.

Ateljé och galleri

Mona och maken Ove bor i lägenheten på den övre våningen. På bottenplan har hon länge haft en ateljé, och i påskas öppnade hon sitt galleri.

– Jag är en riktig samlare när det gäller dockor och har faktiskt några unika, säger Mona.

På väggarna sitter ett par av hennes batiktavlor och flera collage skapade av dottern Susanne. Även barnbarnet Josefine gillar att måla, och en av hennes oljemålningar i starka färger står placerad bakom disken.

Mona tar fram klippböcker och börjar entusiastiskt berätta om minnen från olika utställningar hon själv deltagit i genom åren. Hennes batikkonst pryder bland annat Hofors bibliotek och kommunhuset i Mora.

Mångsidig

Galleriet på nedervåningen i hemmet i Hofors har varit igång sedan i påskas.

När Mona närmade sig pensionering från jobbet på Årsunda viking, behövde hon ett projekt att sätta tänderna i och dottern Susanne föreslog att de skulle renovera den stora lokalen i huset och dra igång galleriverksamhet.

– Jag är inte en person som gillar att sitta framför datorn hela dagarna, jag vill att det ska hända saker.

Mona har hållit på med lera så länge hon kan minnas. Keramiken tillsammans med textilslöjd är hennes största intressen, men hon gör även smycken och kläder i vikingastil, och syr barnkläder.

– Jag började leka med lera när jag var liten eftersom den var lättillgänglig, jag grävde själv upp den ur diket och sedan blev det mer och mer pyssel i mitt liv, berättar hon.

Kom i Porsche

Hon kommer ursprungligen från Axmar men flyttade till Hofors med sin mamma när hon var 14 år gammal.

Ett par år senare träffade hon sin blivande make Ove och de fick snart två barn tillsammans.

– Ove kom körandes i en Porsche tillsammans med en kompis och frågade mig och min väninna om vi ville ha skjuts, och det är klart vi ville, säger Mona och skrattar vid minnet.

Paret bodde i en liten vedeldad lägenhet i Hofors centrum, när de ville duscha varmt fick de gå till badhuset.

1974 flyttade Mona och maken Ove från en lägenhet i Hofors centrum till ett stort hus lite utanför orten och där har de blivit kvar.

– Vi var lite tveksamma till storleken först och huset var i rätt dåligt skick när vi flyttade in, snön kom in genom gliporna under dörrarna, så det har varit lite pyssel, säger hon.

Från år 2005 och fram till och med pensioneringen har Mona jobbat på Årsunda viking. Först anställdes hon för att lära barnen att spinna på slända och för att sy vikingakläder, men det slutade med att hon i stort sett drev hela verksamheten.

Rena hälsokuren

– Det har varit väldigt roligt att jobba där, jag tycker om att träffa människor och fick vara ute och guida mycket. Dessutom blev det en hel del motion och jag gick ner i vikt, rena rama hälsokuren, säger Mona och skrattar.

Nu drömmer hon om att få ordentlig fart på galleri-verksamheten och att hitta nya förmågor som vill ställa ut hos henne.

– Det händer inte så mycket här i Hofors, det vill jag ändra på.

Mer läsning

Annons