Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Nyttig lärdom att bli arbetslös”

/
 • hade en dröm. När Glenn Hysén               var liten drömde han om att bli brandman. ”Jag har besökt kompisar som jobbar som brandmän             och det är samma stämning på en station som i omklädningsrummet. Dessutom gör man ju              en god insats”, säger han.

I början av sommaren blev fotbollsprofilen Glenn Hysén av med sitt jobb som kommentator för Viasat. Händelsen uppmärksammades av kvällstidningarna och hamnade på löpsedlarna.

Annons

– Jag fattar inte att det blev så stort. Fast det blev som en stor jobbannons och efter två veckor fick jag ett erbjudande från Unibet, berättar Glenn.

Nu kan han skratta åt det hela, men säger att det var en nyttig lärdom att bli arbetslös.

– Jag gick till Arbetsförmedlingen några gånger. Där satt vi ett gäng med nedböjda huvuden. Jag fick se hur det ser ut på den andra sidan av Sverige i dag och det är verkligen för bedrövligt, säger han.

Fick du någon hjälp på Arbetsförmedlingen?

– De hade svårt att sätta mig i något fack. Jag har ju kommenterat fotboll i tv i 20 år. De var lite konfunderade över vad de skulle kunna göra för mig, men som tur var löste det sig. Och det känns hur bra som helst.

Fotbollen i generna

Man skulle i princip kunna säga att Glenn föddes in i fotbollen. Hans far och farfar spelade, det gjorde även farfars bror och Glenns farbror. Kanske det till och med ligger i generna, något som Glenn även har fört över på sina barn. Alla tre söner spelar och två av dem på elitnivå. Äldsta dottern Charlotte har spelat och är nu ihop med en välkänd spelare. Yngsta dottern Annie har däremot valt handboll.

– Jag har aldrig tvingat någon att spela, men de har tyckt att det är kul och jag har inte sagt emot dem.

Ville bli brandman

För Glenn är fotbollen mer än ett spel. Det är också en skola där man lär sig att ta hänsyn och bli ödmjuk, menar han.

– Sen är det en bra utbildning - lite som i företagsvärlden - ska man nå någonstans måste man dra åt samma håll. Samtidigt är det jädrigt roligt.

– Hade jag inte spelat fotboll hade jag blivit brandman, för det är exakt samma sak där, säger han.

Ända sedan Glenn var liten har han drömt om att bli brandman. Två gånger har han sökt, senaste gången var 1985, men då sammanträffade intagningsprovet med en landskamp.

– Jag brukar hälsa på några kompisar som jobbar på en station, och det är exakt samma stämning där som det är i ett omklädningsrum.

Framtiden då hur länge tänker du jobba?

– När jag blir 58 faller en kapitalförsäkring ut som innebär att jag inte behöver fortsätta jobba. Fast jag har svårt att vara still så jag vill gärna ha något att pilla med.

Kanske måla tavlor på ålderns höst?

– Hahaha, nä du, det gör jag inte. De skulle se förjävliga ut de tavlorna. Jag kan tänka mig att träna nåt lag eller nåt sånt. Det skulle vara perfekt. Vara ute och röra på mig och instruera ungdomar, det skulle vara idealet.

Mer läsning

Annons