Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På naturbruksgymnasiet har Tilly hittat sig själv

/
  • HADE EGEN HÄST. I början av tiden på Plönningegymnasiet utanför Halmstad hade Tilly Ottemark häst i ett privatstall nära skolan, men det sista året har hon varit utan. Här rider hon på Sammi.

Tilly Ottemark från Gävle pluggar på naturbruksgymnasiet i Plönninge i Halland och känner att hon har hamnat helt rätt.

Annons

Vad innebär 18-årsdagen för dig?

– Att fylla 18 innebär mest körkort just nu, det är det jag längtat mest till. Jag har redan köpt två bilar och tycker att jag behöver ett körkort också!

– Vuxen har jag känt mig ganska länge, det har kommit mer och mer efter flytten hemifrån.

Var det svårt att välja gymnasieprogram?

– I början hade jag ganska svårt att hitta något som passade mig, för jag ville inte välja något vanligt som samhäll eller natur, det var jag alldeles för skoltrött för. Jag började söka lite på internet och hittade Plönninge av en slump. Jag har ridit och hållit på med hästar i hela mitt liv, så det verkade som ett roligt sätt att ta sig igenom gymnasiet. Det är det bästa val jag har gjort i hela mitt liv!

Berätta litet om programmet!

– Plönningegymnasiet är ett naturbruksinternat utanför Halmstad med cirka 300 elever. De har maskinförarutbildning, skogsutbildning, ridsport, travsport, galoppsport, hundsport, specialutformat program och lärlingsutbildning inom jordbruk. Det är naturbruk jag går, med inriktning ridsport. Skolan har en hästanläggning med två ridhus, paddock, skrittmaskin, terrängbana, galoppbana och cirka 70 hästar. Där är vi två halvdagar i veckan, oftast. Då har vi ridning ett pass och stalltjänst ett pass.

– Skolan har en grym atmosfär med fritidspersonal som ser till att även tiden efter skolan blir rolig. I början av skoltiden hade jag häst i ett privatstall nära skolan, men det sista året har jag varit utan. Jag gick även en hundkurs och hade med familjens berner sennen i några veckor. Friheten på mitt program är nog det som är bäst!

Längtar du hem någon gång?

– Hemlängtan har jag aldrig haft, även om det känns motigt vissa stunder. På Plönninges internat är alla som en stor familj och jag har med mina två sambor fått ett andra hem. Jag är väldigt tacksam mot mina föräldrar för att jag fått den här chansen! Låter lite klyschigt, men om jag får barn ska jag definitivt låta dem gå på internat, för bättre ingång i vuxenlivet är svårt att få, tror jag.

Vad gör du på fritiden?

– Jag tycker mycket om att baka och laga mat, umgås med vänner och pojkvän. Jag tänker lära mig att meka med bilar och försöker hänga med i skolan. Jag är mycket dålig på att hitta på saker ensam, så jag har tur som har mina vänner som drar med mig på äventyr.

– Det finns så mycket underbart folk här nere och jag har förmånen att få det bästa av två världar på Plönninge; dels ridvärlden med hästmänniskorna i min klass, dels skog- och maskinkillarna. Genom min pojkvän har jag verkligen fått upp ögonen för bilvärlden och går över mer och mer dit, med raggarträffar och bygdegårdsfester.

– Här har jag hittat mig själv på ett sätt jag aldrig gjorde i Gävle. Jag har haft turen att hamna helt rätt och vet vem jag är nu. Jag tror inte riktigt på ödet, men något sådan kanske det var…

– Nyligen gjorde jag och bästa vännen och rumskompisen Emma Larsson likadana tatueringar på höger vrist. Alis volat propriis skrev vi, som betyder hon flyger med egna vingar, och representerar vår tid på Plönningegymnasiet.

Mer läsning

Annons