Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Pengar ger en skön frihetskänsla"

/

Riskkapitalisten Christer Gardell har skapat en förmögenhet genom att jobba hårt och ha turen med sig. Drivkraften är dock inte pengar, utan att ha roligt - och tävla. Där spelar passionen för tennis en central roll.

Annons

I media kan Christer Gardell framstå som något av en svensk Gordon Gekko, börshajen med favorituttrycket "girighet är bra, girighet funkar" i åttiotalsfilmen "Wall Street". Ända sedan tiden som verkställande direktör i investmentbolaget Custos för 20 år sedan har han gjort sig ett rykte som en investerare vars fokus är att maximera pengarna för aktieägarna. Som uppstickare har denne arbetarson från en trygg familj i Nacka öster om Stockholm inte sällan väckt ont blod hos finansmarknadens anrikaste familjer, men också byggt upp en ansenlig förmögenhet.

I verkligheten verkar han inte vara så farlig och han bjuder på kaffe i sitt ljusa kontor som vetter mot Humlegården i centrala Stockholm. Men han är inte särskilt angelägen om att prata om sina pengar.

– Jag klarar mig. Jag har aldrig bestämt mig för att bli rik, utan hållit på med det som är roligt. Jag jobbar med effektiviseringar för att göra bolag bättre. Jag tror att facket uppskattar att bolag blir bättre och därmed säkrare. Många gånger applåderar facket när vi tar obekväma beslut, eftersom de vet vad som händer om ett bolag missköter sig, säger han.

Ändå har pengar inte varit oviktiga i hans liv, medger han.

– Pengar ger en skön frihetskänsla. Jag är en person som inte gillar att ta order, jag vill fatta mina egna beslut. Därför ville jag driva en egen verksamhet. Då krävs ekonomiskt oberoende.

År 2001 blev en milstolpe. Han grundade det egna investmentbolaget tillsammans med Lars Förberg.

– Jag är väldigt nöjd med resan jag har gjort och ångrar ingenting. Jag har jobbat hårt och haft tur.

Bakom framgången ligger nog även en god portion tävlingsinstinkt, antagligen ända sedan födseln – fem minuter efter enäggstvillingen Rickard, som han alltjämt har en tät relation med. Han tävlade i skolan och hade 4,8 i snittbetyg på gymnasiet och blev kursetta på Handelshögskolan i Stockholm. På fritiden ägnade han sig åt ishockey, fotboll och basket. Som 19-åring vann han och tvillingbrodern junior-SM i basket med KFUM Central.

– Jag är en tävlingsmänniska.

Nu är det tennis för hela slanten.

– Tennis är det roligaste spel som finns! Jag är fanatiker. Tennis utgör en stor del av mitt liv. Ända sedan min uppväxt har jag umgåtts och känt gemenskap med idrottstyper. Hellre tennistävlingar än företagsjakt.

En av motspelarna har varit Björn Borg.

– Det står 2-1 i matcher till mig! säger han och skrattar uppsluppet.

Däremot förlorade han dagens match, han spelar varje lunch. Ingenting som han tycks gräma sig över särskilt länge.

– Jag är en rätt okomplicerad person som har distans till mig själv och alltid tittar framåt. Jag ser ingen vits med att ligga vaken och älta. Man är på jorden plus minus 85 år, det finns ingen tid till att krångla till det för mycket, säger Christer Gardell.

Mer läsning

Annons