Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektor Ledin, 90, har fortfarande fullt schema

/
  • Folke Ledin gillar att hålla i gång, och går på gym två–tre gånger i veckan.
  • Ett av många intressen är konst, och Folke Ledin har målat många tavlor själv. Bland annat de på väggen, varav den högra var med på Liljevalchs vårutställning 1959.

Det är inte helt lätt att boka en tid med Folke Ledin inför hans födelsedag. Det är bridge ena dagen, gympa nästa, gymmet på eftermiddagen, och körövning. Inte riktigt vad man förväntar sig av en blivande 90-åring.

Annons

Folke Ledin (Ja, det är Tomas Ledins pappa) tar emot, klädd i proper marinblå kavaj, vid utemöblerna utanför dörren till hans och hustrun Margaretas lägenhet. Fast vi sitter inomhus, i en enorm vinterträdgård med en heltäckningsmatta på golvet.

LÄS MER: Äntligen inflyttning i Kanalgården

I november förra året lämnade paret sitt hus efter 50 år och flyttade in i det nybyggda trygghetsboendet Kanalgården. Och Folke är väldigt nöjd med den nya bostaden.

– Det är ett väldigt fint boende med bra läge mitt i stan, lägenheten har en enkel planlösning, är lättskött och det är ljust och behagligt. Och så kan man äta lunch i restaurangen här nere, det gör vi varje dag, jag och Margareta.

Luncherna är bara en av flera saker som är inbokade varje vecka. Folke har alltid haft många intressen, och håller fortfarande på med en del av dem. Sedan 70-talet spelar han bridge och idrottandet i olika former har bytts ut mot flera pass i veckan på gymmet.

– Jag har en personlig tränare som har gjort i ordning ett träningsprogram som passar en gammal gubbe, säger han och skrattar.

LÄS MER: Pensionärer som är flitiga motionärer

Trots att Folke Ledin är en mycket välkänd Sandvikenbo efter 30 år som rektor i staden, är han född och uppvuxen i Ångermanland. Där, i ett arbetarhem vid Ångermanälvens strand, tyckte hans föräldrar en gång att Folke skulle söka till realskolan.

– De ville skapa en annan framtid för mig än vad de hade själva. De var väldigt övertygande om att jag skulle läsa vidare.

Och så blev det. Vid 12 års ålder fick Folke sin första cykel, av märket Ideal, och cyklade de sju kilometerna till realskolan i Kramfors, varje dag.

Ett antal år senare var han utbildad folkskollärare, för att 1951 bli Sveriges yngsta distriktsöverlärare, dåtidens rektor, i Rätans kommun i Jämtland. Då var Folke 25 år.

– Det stod till och med en notis i DN om att jag hade blivit utsedd, och att jag var Sveriges yngsta.

Och på den vägen är det, för att citera Folke själv. Efter det var han skolledare ända fram till pensionen 1991, i 40 år alltså.

27 av dem var han rektor på Murgårdsskolan, efter att familjen flyttade till Sandviken 1962.

– Jag har enormt många och mycket positiva minnen från alla år. Jag har mött så många lärare och elever. Att vara med ungdomar har varit mitt största intresse.

LÄS MER: Tomas Ledin: "Min farfar såldes på barnauktion"

Men att jobba med ungdomar var inte Folkes enda intresse, han har varit en aktiv man och framför allt en föreningsmänniska av rang.

– Jag har varit med i Sandvikens teaterförening, föreningen Norden, Sandvikens IF, konstklubben Oden och Sandvikens manskör.

Nu är uppdragen, ofta som ordförande, uppsagda, men han sjunger fortfarande, i SPF-kören Syrenen. Och fotbollen lämnar han aldrig.

– Jag spelade fotboll som ung och går numera på SIF:s matcher när jag är hemma. Jag har fotbollen i blodet, konstaterar han.

Intresset för konsten har han också kvar, berättar han medan han visar sina egna och andras alster som hänger i bostaden.

Även om Folke har en fulltecknad almanacka finns funderingar på att lägga till ytterligare en sak.

– Jag kanske skulle ta och börja måla igen, säger han med ett leende.

Mer läsning

Annons