Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rickard är utelämnad i målet

/
  • Antingen eller. ”Du är antingen hjälte eller syndabock som målvakt, det är lite av charmen”, säger Rickard Andersson.

Rickard Andersson lever för fotbollen. Han är målvakt i Sandvikens IF:s juniorlag och tränar också med a-laget.
– Du är antingen hjälte eller syndabock som målvakt, det är lite av charmen, säger han.

Annons

Vi träffar Rickard Andersson vid Jernvallens fotbollsplan i Sandviken. Där tillbringar han ett par timmar i stort sett varje dag för att antingen träna med juniorlaget eller med a-laget. I kväll är det match med juniorlaget mot Sandvikens AIK som gäller, och Rickard tror på seger.

– Jag hoppas att det kommer en del folk och tittar, då skärper man sig lite extra för att visa hur bra man är, säger han.

Granne med planen

Rickard började spela fotboll som nioåring. Huset han växte upp i ligger granne med fotbollsplanen i Björksätra och han spanade ofta på fotbollsträningarna som pågick där och blev sugen på att själv testa. Han började som utespelare men gjorde inte så många mål som han ville, och fick chansen att prova på att själv stå i mål.

– Du är mer utelämnad som målvakt jämfört med utespelarna, men det är också det som är charmen, att du antingen blir syndabock eller hjälte. Men det är klart att jag kan bli sugen på att vara utespelare ibland, säger han.

Mental träning

Förebilden är utan tvekan Manuel Neüer, Bayern Münchens målvakt.

– Han har en naturlig pondus och är en fantastisk målvakt. Man måste ha en del ledaregenskaper, vara konsekvent och försöka sprida ett lugn. Vi har en målvaktstränare, Kjell, och en mental tränare, Marko, som båda är väldigt duktiga. De hjälper mig med mental träning och jag kan prata med dem om något känns tungt.

Om en dryg vecka börjar Rickard tredje och sista året på Handels- programmet på Bessemergymnasiet i Sandviken.

I klassen går även fem av hans lagkamrater och de har fotboll på schemat två gånger i veckan. Handelsprogrammet valde han just för att kunna lägga ner så mycket tid på träningen som möjligt men också på grund av praktikmöjligheterna. Under våren har han varit på Intersport i Gävle.

Vill bo i större stad

– Jag gillar att vara ute och träffa folk, istället för att sitta i skolan hela tiden, säger han och berättar att han har jobbat på sko- avdelningen och hjälpt kunder att prova ut löparskor.

Rickard ger ett ödmjukt och fokuserat intryck. Han berättar att målet efter gymnasiet är att flytta till Göteborg eller Stockholm för att fortsätta spela fotboll i Göteborgs IF eller AIK.

– Att få spela med SIFs a-lag är motiverande och en morot för att bli något större, säger han och fortsätter: Men det är inte bara fotbollen som lockar med att flytta, utan också att bo i en större stad och ha nära till allt.

Tränar med sin bror

Han har de flesta av sina vänner i laget och det sociala är en viktig del i fotbollsträningen.

– De flesta i laget är födda -93 som jag och vi är ett gäng som går i samma klass. Det blir ofta att man går ner till Jernvallen lite innan träningen och hänger med kompisarna.

Under sommaren har Rickards lillebror Christian varit hemma i Sandviken. Vanligtvis bor han i Mullsjö i Småland där han går på innebandygymnasiet och spelar i Mullsjö AIS, och brorsorna tränar gärna ihop.

– Vi brukar gymma eller springa tillsammans på förmiddagen och Christian tjatar alltid på mig att jag ska äta mer, säger Rickard och skrattar.

När Rickard får frågan om vad han har för intressen förutom fotbollen, skrattar han till och funderar en lång stund.

– Det är mycket fotboll och sport, men jag tycker om att gå på bio också och spela minigolf med pappa och brorsan, det är kul att tävla.

Mer läsning

Annons