Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart säger Victor au revoir till Sverige

/
  • LÄNGTAR UTOMLANDS. Victor Hildesson fyller 18 år i dag och önskar sig en intensiv körkortskurs. Om tio år har han bosatt sig i New York eller någonstans i Frankrike, gissar han.  Foto: Jenny Lundberg

Den franska kulturen drar. Victor Hildesson sticker till Frankrike så fort han slutat skolan.
– Om jag inte kommer iväg ser jag det som ett misslyckande. Jag har höga krav på mig själv, säger han.

Annons

Victor är rätt nyvaken när han kommer till fiket vid tiotiden på förmiddagen och det lockiga håret står på ända. Nej, det blir inte av att kamma sig så ofta, medger han med ett leende. Han beställer sallad med kräftstjärtar till frukost.

Victor gruvar sig en del inför de närmaste dagarna. Inte för att han ska bli myndig, utan för att han ska in på sjukhus och opereras för diskbråck ett par dagar före 18-årsdagen. I ett och ett halvt år har han till och från plågats av smärtorna som strålar från ryggen ned i vänsterbenet. Genom operationen ska det onda försvinna och minnet blir ett ärr i svanken. Diskbråck är ovanligt i Victors ålder och han undrar i sitt stilla sinne vad han ska prata med sina betydligt äldre medpatienter om.

– Jag kanske inte kommer att må skitbra på min födelsedag, men jag är nöjd om jag slipper fira på sjukhus, säger han.

I kväll hoppas han kunna följa med kompisarna ut på krogen.

– Jag får väl bita ihop. Man fyller bara 18 en gång.

Victor gillar att umgås men föredrar hemmafester framför krogen. Han gillar att sitta med killgänget och ”greka”, en intern benämning för grabbig samvaro.

– Då sitter vi och pratar och har det grabbigt. Grabbigt häng, helt enkelt. Utan tjejer, förklarar han.

Att greka på franska är kanske inte lika lätt, men tack vare franske kompisen Nicolas och en språkresa efter åttan är franska ett av Victors starkaste ämnen. De båda blev mycket goda vänner när Nicolas bodde som utbytesstudent i Victors familj i Valbo under en vecka.

– Nicolas är otroligt kass på engelska, så jag har inget val, det måste bli franska. Men det viktiga är inte att grammatiken blir perfekt utan att man vågar försöka.

I sommar har Victor sökt tre veckors feriepraktik i Frankrike. Om han blir antagen får han städa på vandrarhem, öva franska och även träffa Nicolas. Frankrike lockar och efter studenten tänker Victor åka tillbaka och lära sig språket ordentligt.

Victor har lätt för sig om det han pluggar är intressant. Det går bra i skolan och Victor har haft MVG i åtta av tio kurser, så valmöjligheterna inför framtiden är många.

Om betygen håller vill han bli läkare, men han kan också tänka sig att forska i genteknik eller skaffa sig en teknisk högskoleutbildning.

– Huvudsaken är inte att jag tjänar mycket pengar utan att det jag jobbar med är intressant, säger han.

Om intresset för att handla second hand håller i sig blir i alla fall inte klädkontot så stort framöver. Victor gillar att rota runt på loppisar och har en personlig stil. Tröjan, jackan och väskan han bär är fina fynd för en tjuga styck.

– Det är kul med kläder och roligt att handla när det är billigt. Ulrika Rudberg

Mer läsning

Annons