Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stipendium till ung nyckelharpspelare

/

16-årige musikern Albin Karlsson från Gimo är en av Uppsala landstings ungdoms- stipendiater 2015.
Han får publiken att spetsa öronen och ryckas med i dans, skriver juryn i sin motivering.
– Jag sparar till en ny nyckelharpa så pengarna får gå dit, säger Albin Karlsson.

Annons

Landstingets ungdoms- stipendier inom bildkonst, dans, film, litteratur, musik och teater inrättades 2007 och delas årligen ut till ungdomar från Uppsala länet som under året fyller högst 20 år. Syftet är att stödja och uppmuntra ungdomars insatser inom områdena bildkonst, dans, film, litteratur, musik och teater.

Stipendierna på 5 000 kronor vardera delas i år ut 9 maj på Uppsala Konsert & Kongress i samband med UKM Länsfestival.

Juryns motivering till att Albin Karlsson får stipendiet lyder: Albin Karlsson får landstingets ungdomsstipendium för att han är en dedikerad musiker som redan visar prov på stor mognad och kunskap i sin genre samt för sitt musikaliska spel som får publiken att spetsa öronen och ryckas med i dans!

Albin går i nian nu och har spelat nyckelharpa sedan fjärde klass. Han har spelat nyckelharpa i fem år och spelar även trumpet, saxofon och orgel. Han har en också egen grupp, Nibla, och spelar även med Upplands låtverkstad. Tidigare har han bland annat fått Jernbergsstipendiet och Eric Sahlströmstipendiet.

– Jag ska lägga alla stipendiepengar på en ny nyckelharpa. Jag har inte bestämt mig för vad jag vill ha än, men det handlar om en kostnad på mellan 40 000 och 80 000, säger Albin Karlsson.

Efter sommaren kommer Albin att lämna Norduppland för Dalarna. Han har kommit in på Musikkonservatoriet i Falun där han ska plugga inriktningen klassisk musik.

Mer läsning

Annons