Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockholmsfrissan Birgitta hittade hem i Torsåker

/
 • SOM SKAPT FÖR LANTLIV. Birgitta Eck har varit tokig i djur så länge hon kan minnas. ”Som liten hade jag snigelfarm, matade mössen på vinden och släpade hem kopparormar”. I dag har hon            sju islandshästar och fler kommer det att bli när islandshästcentret utvecklas. Foto: Ulrika Rudberg

Stockholmstjejen Birgitta Eck var den rastlösa typen som flyttade så där vartannat år. Ända tills hon hittade gården i Torsåker.


– Det känns som om jag har kommit hem, säger hon.

Annons

En slingrande grusväg genom skogen leder fram till idyllen där Birgitta ”Gittan” Eck bor sedan tre år. Framför den vita huvudbyggnaden böljar hagarna, där några av Gittans sju islandshästar betar i solskenet den här höstdagen. Längre bort glittrar sjön Tjärnan, där Gittan och hennes sambo Håkan brukar meta och få riktiga bjässar till abborrar.

Snickarn flyttade in

– Tänk att man kan ha det så här fantastiskt, och det för en bråkdel av kostnaden för ett liknande ställe i Stockholm, säger hon.

Gittan Eck sökte en lämplig gård inom en 25-milsradie från huvudstaden. Valet föll på 1800-talsgården i Nyhyttan med betesmark och stallplatser.

Livet på landet passade Gittan perfekt. Tack vare att gården krävt en hel del renoveringsjobb hittade Gittan snart en partner...

– Det var snickaren som flyttade in, berättar hon med ett leende.

Tillsammans smider de nu planer för framtida verksamhet på gården, ett islandshästcenter, som förhoppningsvis ska försörja dem båda med stöd av Håkans fasta jobb som bygginspektör i Hofors kommun. Ridkurser och turridning utgör stommen, men med hjälp av Håkans erfarenheter som scoutledare kan aktiviteterna bli ännu fler. Att ordna kickoffer med övernattning ingår i planerna bland annat.

– Om fem år gör vi en utvärdering och ser om det här går att leva på, säger Gittan Eck.

Jobbet som frisör och nagelskulptör behåller hon ännu en tid, men efter 24 år i yrket börjar axlarna säga ifrån.

Slogs för Palladium

Salongen i Hofors där Gittan Eck hyr en stol ligger intill gamla biograf Palladium, en byggnad som hon fäst sig vid under tiden i Hofors. Därför blev hon inte glad i somras när beslutet fattades att den anrika bion skulle rivas och lämna plats för parkeringsplatser. Många Hoforsbor upprördes i det tysta, men Gittan är inte den som knyter näven i fickan. Hon kände att hon måste reagera, samlade ihop 400 namnunderskrifter och överklagade beslutet, dock utan framgång.

– Palladium är kulturhistoria, för böveln, och parkeringar har vi redan så det räcker, morrar hon.

Gittan Eck beskriver sig som en person som säger vad hon tycker och vid den här åldern tycker hon att det blivit ännu lättare.

– Det är ganska soft att fylla 40; man får lite mer pondus. När man var yngre var det viktigare att passa in och killa folk under hakan. Det behöver jag inte på samma sätt nu.

– Men ändå kan jag känna mig jättebarnslig ibland. Jag kan verkligen vara som värsta fjortisen!

Mer läsning

Annons