Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven-Inge vill skriva för Björn Skifs

/
  • Hobby- och arbetsrum. I källaren har Sven-Inge Sjöberg ett musikrum där han spenderar mycket tid. ”Musiken är både mitt jobb och intresse”, säger han.

Han är IT-konsulten som skriver melodifestivaldängor och spelar hårdrocksgitarr i bandet Cover my ass. I dag fyller Sven-Inge Sjöberg 45 år.

Annons

Som en av tre upphovsmän bakom låtar som La dolce vita, Hon kommer med solsken och Crazy in love, är det lätt att tro att Sven-Inge Sjöberg är en riktig schlagerkille, men så är inte fallet.

– Att det blev schlager och just Melodifestivalen är egentligen en slump. Vi fick en beställning från Östen med resten och skrev ”Hon kommer med solsken”. Det fungerade bra, så då fortsatte vi på den banan, säger han.

Vi, det är förutom Sven-Inge själv, låtskrivarkollegorna Larry Forsberg och Lennart Wastesson, alla från Gävle. Trion har skrivit musik tillsammans i många år.

Började med punk

Sven-Inge själv har hållit på med musik sedan tonåren.

– Det började när jag var tonåring och lirade punk i kompisars källare. Efter det har jag spelat i olika band i Gävle och turnerat mycket, men efter ett par år började jag, Larry och Lennart känna att det var lite väl slitigt att vara ute och spela och började fokusera på att skriva låtar istället.

De skriver alltid låtarna i grupp, alla är med både när det gäller texten och musiken.

– Vi turas om att vara ”pappa” till en låt i taget och ha huvudansvar, men annars gör vi det mesta tillsammans. Det funkar bra, vi har en ömsesidig respekt för varandra vilket jag tror är viktigt. Sedan så är det inte lika känsligt att prata om vad som är bra och mindre bra när det är någon annan som ska framföra låten, säger Sven-Inge.

Musiken jobb och hobby

Trion håller till i en gemensam studio i Gävle, och Sven-Inge har också inrett ett musikrum i radhusets källare. I dag jobbar han 80 procent som IT-konsult och 20 procent med musiken, i alla fall i teorin.

– Det blir ju så att jobb och fritid flyter samman, eftersom musiken både är ett jobb och en hobby för mig. Men jag är väldigt nöjd att jag har min främsta försörjning från jobbet som IT-konsult. Jag skulle inte vilja jobba enbart med musiken, det är en väldigt osäker bransch och dessutom tror jag att jag skulle bli lite slö av att jobba hemifrån.

Sven-Inge säger att han och låtskrivarkollegorna är överens om att låtskriveriet inte får bli för seriöst.

– Nej, det ska vara kul och kan vara just det eftersom alla tre har andra jobb som gör att vi går runt.

Även om Melodifestivalen från början var en slump, så är det ett forum han gillar mer och mer.

Funderar över bidrag

– Det är som en egen värld och en väldigt rolig vecka för oss låtskrivare. Vi har ju gjort grovjobbet redan och kan passa på att ha trevligt träffa folk. Det är nästan lite som att semester.

I höst är det återigen dags att skicka in bidrag inför 2012 års festival och trion håller som bästa på att fundera över vilka låtar de ska skicka in och vilka artister som skulle kunna passa. Drömartisten för Sven-Inge är utan tvekan Björn Skifs.

– Han är min idol och väldigt duktig på att sjunga olika genres. Det vore fantastiskt att skriva för honom men tyvärr har han sagt att han aldrig kommer vara med i Melodifestivalen igen.

Om han ska välja en av låtarna han känner lite extra för så blir det ”Hon kommer med solsken”, som Östen med resten framförde på Melodifestivalen 2002.

– Det var den första låten vi skrev till melodifestivalen och som har spelats mycket sedan dess. Samtidigt känner man alltid för den senaste låten vi skrivit och spelat in, så nu är det ”Jag vill ha en spanjor” som Babsan framförde i årets festival.

Mer läsning

Annons