Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenne delar med sig av smärtsamma erfarenheter

/
  • KROPPSVÅRDARE. Efter många års slit som golvläggare blev smärtorna för svåra och 2001 svetsade Svenne Lindgren sin sista mattskarv. I dag arbetar han halvtid med egen massagemottagning och är glad att kunna dela med sig av sina erfarenheter åt dem som söker för arbetsrelaterade kroppsliga besvär.   Foto: Catharina Sandström

Efter 37 år som golvläggare sa kroppen ifrån. Men där en karriär slutade inleddes en ny.
I dag hjälper massören Svenne Lindgren andra att lindra smärta och återfå rörligheten.

Annons

Svenne slutade skolan efter åttan och blev plattsättarlärling. Några år senare bytte han inriktning och blev matt- och golvläggare.

– Att vara golvläggare var fritt och bra. Man skötte sig själv och fick samtidigt vara ute och träffa folk. Jag trivdes, säger han.

– Men jobbet kunde vara tungt. Det gällde att ensam klara av att bolla med 200-kilosrullar.

För att orka med både de tunga och de lättare men monotona arbetsuppgifterna började Svenne träna på gym. Under 1970-talet var han dessutom en entusiastisk cyklist och körde ett antal Vätternrundor.

Cykling och träning på gym gjorde honom stark, men åren i krypställning började successivt märkas i bröst, rygg, axlar och knän. I takt med att besvären tilltog vaknade intresset för att lära sig mer om hur kroppen fungerar. Efter massageterapeututbildningen följde flera kompletterande kurser och i dag driver Svenne egen massagemottagning på halvtid ett stenkast från bostaden.

– Jag vill vara delaktig och förmedla mina tankar om friskvård, säger han. Med mer friskvård inom företagen och fler förebyggande åtgärder kan vi minska arbetsrelaterade besvär.

Svenne har specialiserat sig på muskulär behandlingsterapi och hans kunder är både kroppsarbetare och folk med stillasittande jobb.

– Kroppen behöver underhållas hela tiden och inte bara när besvären börjar ge sig till känna.

Trots muskelbesvären som ibland gör sig påminda ger Svenne Lindgren själv ett kraftfullt intryck.

– Skenet bedrar, säger han leende med en menande blick mot sina kraftiga överarmar.

– Jag tränar mest med lätta vikter för att försöka hålla kroppen i någotsånär skick. Men det är klart, hade jag inte haft intresse för kroppsvård och för att hitta former för min egen rehabilitering hade jag inte varit där jag är i dag.

– Jobbet är min hobby. Det är roligt att hjälpa folk att förbättra kroppens funktioner.

Livet vid 60 är ett äventyr, tycker Svenne, som inte känner av någon ålderskris.

– Förhoppningsvis har jag många år kvar att äventyra på. Men i den här åldern är det viktigare att njuta än att göra någon större karriär.

Mer läsning

Annons