Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tage vill inte släppa ratten än

/
  • BUSSFÖRARE I 50 ÅR. Busschauffören Tage Wall, 72, har svårt att släppa sitt yrke och fortsätter köra buss åt Nobina, trots att han överskridit pensionsåldern med flera år. Bredvid körkortet är viljan att arbeta bland människor det viktigaste för en busschaufför, tycker Tage.

Han har skjutsat gäster till Hylands Hörna, kört lekbuss och varit busstomte.

Annons

I dag, onsdag, är det precis 50 år sedan busschauffören Tage Wall, 72, tog emot sina första passagerare.

– Jag fortsätter tills hälsan sätter stopp.

Många känner igen Tage när han rör sig i Gävle. ”Titta, där går tomten!” får han höra mest varenda dag.

– Man måste bjuda på sig själv, säger Tage som gjorde succé när han började köra lokalbuss i tomtekläder om jularna i början av 2000-talet.

Tar på luvan i december

I december tänker han dra på sig luvan igen. Och som vanligt slipper han ha lösskägg. En och annan passagerare har faktiskt tagit tag om hans vita skägg och förvånat konstaterat att det är äkta vara.

Tage växte upp i Valbo och kom tidigt in i mormonernas församling. Han funderar lite över om det kanske har bidragit till att han alltid har haft så lätt att möta alla som stiger på vid hållplatserna. Han har öppenheten med sig.

– Det är en utåtriktad och familjär kyrka, förklarar han.

Och det viktigaste för en busschaufför, efter att behärska själva körningen, är att tycka om och vilja jobba med människor.

– Det finns för många som kör med mungiporna nere, tycker Tage.

Fick körkortet 1961

Tage började köra tung trafik i Gävle i slutet av 1950-talet, men ville utbilda sig till busschaufför och den utbildningen fanns i Stockholm. På den tiden kunde man köra buss med vanligt körkort, bara man inte tog betalt av några passagerare. På SJ, där han hade sitt första jobb, övningskörde han flitigt innan han 5 oktober 1961 fick behörighet att köra folk.

Skjutsade kändisar

Bästa jobbet Tage har haft var när han körde tv-buss i televisionens barndom. Han körde den stora grå sändningsbussen som åkte ut på olika uppdrag. Varannan vecka jobbade han i tv-studion och hjälpte till med ljussättningen. Ibland fick Tage skjutsa kändisar i bil till och från sändningarna: Ernst-Hugo Järegård, Tore Skogman och Ria Wägner åkte tryggt med Tage i förarsätet.

Men bostadsbristen i huvudstaden tvingade honom och frun Ingrid att flytta tillbaka till Gävle. Tage började vid stadstrafiken och blev den som körde den allra första bussen på linje 6 till Sätra när stadsdelen var ny.

Efter det har han haft en lång rad arbetsgivare: SJ i Gävle, Valbo Omnibus, Gävle lokaltrafik, Perssons Bussar och Swebus/Nobina. Som ombudsman i Hyresgästföreningen hade han ett tag hand om föreningens lekbussar och ordnade parklek runt om i länet.

Kör fortfarande

72 år gammal kör Tage förmiddagspass åt Nobina så ofta han blir anlitad. I dag, när han firar 50 år som busschaufför, ska han ratta Ockelbobussen med start strax före klockan fem på morgonen.

Trots alla år som chaufför har Tage aldrig råkat ut för vare sig våld eller svåra olyckor.

– Fast under snöovädret 1998 blåste jag av vägen vid Björke och blev stående. Jag och de två som skulle till Eskön fick vänta på en ny buss.

Mer läsning

Annons