Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Travhästarna får Ulf att må bra

/
  • Största segern hittills för Ulf Backhouse är med kallblodet Heffalompen, som han fick gratis av en norsk tränare förra året. De var först över mållinjen på Bergsåker i november 2014.

Redan som barn hängde Ulf Backhouse i stall och på gårdar för att få komma nära djuren. Kor och grisar i all ära, men det var hästarna som fångade hans intresse. Nu, när Ulf fyller 60, är travhästar en stor del av hans liv.

Annons

Ulf Backhouse är född och uppvuxen på landet i Ockelbo. Där, mitt bland bondgårdarna, föddes intresset för djur.

– När jag var liten var jag all min fritid på olika gårdar, och hästarna fascinerade redan då, berättar han.

Efter grundskolan var gymnasievalet lätt för Ulf – det blev naturbruksgymnasiet i Arbrå. Efter det jobbade han som bonddräng och samtidigt började han köra taxi och ambulans i sin pappas taxifirma. Att jobba i ambulans gav mersmak, han utbildade sig till undersköterska och har nu 40 år i yrket.

– Det är fortfarande roligt att åka till jobbet, konstaterar han glatt.

LÄS MER: Järvsöfaks ägare: "Jag har lagt undan gravstenen"

Eftersom Ulf bara jobbar nätter på ambulansen har han bra möjligheter att träna sina hästar på dagtid. Men det var inte självklart att Ulf skulle bli hästägare, det dröjde fram tills han var närmare 30 år innan den första hästen köptes in.

– Jag köpte en gammal travare och började träna. Men inte ett nå gick det, det var bara kostnader. Men jag lärde mig mycket och det var väldigt roligt.

Efter några år blev det för tungt ekonomiskt att hålla på med travet. Ulf lade av helt och hållet och hade inte en tanke på att ta upp intresset igen.

– Men så träffade jag min nuvarande fru som ville köpa en häst. "Du får köpa ett kallblod eller ett varmblod", sa jag.

Det blev ett varmblodssto, Victoria Speed, som visade sig gå bra i Ulfs träning.

– Hon sprang alla fall in 100 000 kronor under de åren vi hade henne.

LÄS MER: Vanligt med skador på travet

Nu har familjen totalt åtta hästar som de hyr in i stallet hos grannen i Årsunda. Två av dem är ridhästar, två är så kallade fölmärrar och sedan har Ulf tre kallblod och två varmblod som han tränar.

Antalet hästar är väl egentligen för många, tycker Ulf – det blir ofta långa dagar i stallet. Men nu har han extra hjälp, förutom dottern Alma som ärvt hästintresset. Sedan knappt två månader bor en 16-årig pojke från Afghanistan hos dem, som gärna är i stallet.

– Jag lärde upp honom och han är fruktansvärt noga när han håller på. Han tog hand om allt när jag var på älgjakt.

Familjen har varit avlastningshem under några år och tvekade inte när de fick förfrågan om att låta en flyktingpojke bo med dem.

– Båda våra barn sa ja, sen gick det snabbt. Nemet, som han kallas, har inte haft det lätt. Han flydde själv, mamman och systern är kvar i flyktinglägret i Pakistan.

Sedan Nemet flyttade in har Ulf fått träna ordentligt på att prata engelska – till barnens förtjusning.

– Jag är sämst i familjen så de andra skrattar åt mig, säger han och flinar.

LÄS MER: Drömvinsten på 2,5 miljoner blev en förbannelse

Familjen är väldigt viktig för Ulf, men därefter kommer travhästarna. Visserligen är det fortfarande tufft ekonomiskt, framgångarna är ganska få och formen på hästarna går upp och ner – men det ger ändå något mer.

– Att komma ut och köra häst är som rekreation för mig. Det är så avslappnande att sitta där bakom hästen och köra ut i skogen.

Mer läsning

Annons