Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upptäckare på heltid

/

Benämningen upptäckare beskriver ganska väl vem Urban Carlbäcker är som person. Scoutintresset har alltid följt med, fodrat onumrerade intressen och format hans livshistoria.

Annons

Urban började i scouterna som åttaåring. När han var femton började han leda egna grupper.

– Scouterna tillät mig att utvecklas och ta ansvar i en miljö jag kände mig trygg i. Under skoltiden var jag väldigt blyg, men i scouterna lärde jag mig att ha självförtroende. I skolan har man sina roller, men i scouterna kan man bryta mönster och får synas.

– De flesta har ett stort intresse och kör helhjärtat på det, som scout kan jag ingenting perfekt, däremot har jag prövat allt.

Urban föddes i Kungsängen, utanför Stockholm, där träffade han sin fru Els- Marie, tog sin examen i teknisk fysik och fann en karriär i geografi.

Ett jobberbjudande, samt viljan att starta familj i en mindre stad, förde paret till Gävle 1991. Urban började jobba på lantmäteriet, som konsult inom geografiska informationssystem (GIS-konsult). Sedan dess har han jobbat med att forma insatskartor för räddningstjänsten, hjälper Svenska kyrkan med planering av anläggningar och försvaret med skjutfält. Under 1980-talet var han en pionjär på området.

Upptäckarglädjen finns i karriären, men är främst synlig i hans långa lista av intressen. Urban älskar orkidéer och har hittills rest för att se 45 av 50 svenska arter. Sommarlivet på Gotland består av samlarprojekt och ett driv för att upptäcka. Bland annat har han åkt runt till Gotlands 90 kyrkor för att köpa vykort, han letar upp den gamla järnvägens stationshus, ägnar sig åt fågelskådning och har fastnat för så kallade slipskårestenar.

– Slipskårestenar är djupa skåror i stenar som finns överallt på Gotland. Jag har funderat mycket på deras historia, det är ingen som vet säkert hur de uppstått.

Dessutom befinner han sig ofta på resande fot. Som 30-åring reste han själv runt i Asien i ett halvår. Familjen spenderade även tre år i Thailand, där Urban och Els-Marie jobbade som biståndsarbetare för organisationen Diakonia.

Och nyligen var hela familjen på tågluff i Europa, där de bland annat kröp i grottor.

Urban ser en samhälls- utveckling där intressen och ideell verksamhet försvinner allt mer, vilket oroar honom.

– I dag är allt så individualiserat. Man kan sitta hemma och göra så mycket som man förut gjorde tillsammans. Demokrati börjar i samarbete. Det är svårt i dag att få människor att gå med i styrelser för olika föreningar.

Mer läsning

Annons