Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yoga är livet för Emma

/
  • Åldersnoja är inget som Emma Ihrlund ägnar sig åt när hon fyller 40.
  • Emma Ihrlund tränar yoga varje dag och håller även kurser i yoga.

Emma Ihrlund har jobbat med träning och yoga sedan hon var 19 år.
– Jag brinner för att få i gång människor att träna. Många avstår med argumentet att de inte hinner. Men om man inte investerar tid och pengar i träning i dag, kommer man att tvingas göra det senare i livet. Så är det, säger Emma, som fyller 40 på måndagen.

Annons

Emma tassar omkring barfota över trägolven i familjens tvåvåningsvilla i centrala Gävle. I matsalen ligger alltid en yogamatta utrullad. Yogan är en viktig del av hennes liv, det har den varit i 20 år.

Hon yogar en halvtimme varje morgon innan familjen vaknar, och en stund på kvällen.

– Det blir ingen bra dag om jag inte får börja med yoga. Jag fylls med energi.

Hon är en driftig och orädd entreprenör. Redan efter gymnasiet visste Emma Ihrlund att hon bombsäkert ville jobba med gruppträning.

– Jag satt med telefonkatalogen och letade på gula sidorna efter gym och ringde runt. Men jag fick nej överallt.

Till slut fick hon en praktikplats hos en sjukgymnast i Falun som funderade på att avveckla gymdelen. Efter en månad hyrde Emma träningslokalerna medan sjukgymnasten kunde ägna sig åt rehabilitering. I början bodde Emma i ett behandlingsrum.

– Jag kunde senare leva på det, men jag körde 16 klasser i veckan själv och hade alltid benhinneinflammation eller hälsporre, golven var inte de bästa.

I drygt ett år jobbade hon där. I slutet på 1990-talet grundade hon en ny träningsanläggning i fyra plan i Falun tillsammans med sin dåvarande sambo. Där fanns gruppträningsrum, gym och barnpassning.

Fyra år senare gick Emma in i väggen.

– Jag tappade all energi och sålde företaget.

I stället tog hon över en MQ-butik i Falun tillsammans med sina föräldrar och sina bröder. Hon flyttade till Stockholm där hon började jobba på gym igen, samtidigt som hon var med och drev klädbutiken.

– Det var roligt, men jag jobbade nog minst 60 timmar i veckan i fem år.

Något hon lärt sig att prioritera är att få tid att hinna göra det hon vill, och det är att umgås med familjen, träna och jobba.

Känner du att du valt bort något?

– Jag tittar nästan aldrig på tv, det är en riktig tidstjuv.

I dag är hon delägare och operativ chef på företaget Må Bättre som driver nio träningsanläggningar i Sverige.

Familjen flyttade från Stockholm 2011 när Emma skulle starta ett Må Bättre-gym i Gävle. Det var den tuffa bostadsmarknaden i Stockholm som fick dem att vända kosan mot Gävle.

– Vi bodde i ett radhus i Nacka men ville hellre ha ett eget hus. Gävle känns lite som min hemstad eftersom jag är uppväxt i Torsåker och gick gymnasiet på Borgarskolan.

Familjen bor i en hemtrevlig 20-talsvilla med stora fönster, trägolv och högt i tak. Det är Emma och Mats som har renoverat själva. Mats slipade golven och flyttade väggar medan Emma målade lister och tak och tapetserade alla rum.

– Jag höll på en sommar. Mats jobbade i Stockholm och barnen befann sig någonstans i huset, säger Emma och tillägger:

– Jag vill gärna få saker gjorda snabbt. Både Mats och jag är sådana; snabba och spontana. Det gäller det mesta som vi gör; jobb, flytt eller bröllop. Vi förlovade oss hastigt och lustigt när vi gjorde en resa till Skottland, när Mats var där för att köpa en cykel, och bestämde att vi borde gifta oss samma år som vi förlovade oss, säger hon och skrattar.

– Jag kan inte säga att vi kommer att bo i det här huset resten av livet. Det känns lite tråkigt att tänka så. Jag har inga konkreta framtidsplaner. Man får se vad som händer, helt enkelt.

Mer läsning

Annons