Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fisketokiga Jan och Rosie föll för kärleken

/
  • PERSONLIG FRIHET. Varken Rosie eller Jan Brohagen var intresserade av något förhållande men i dag har de varit gifta i 25 år och beskriver framgången i äktenskapet med att de sällan bråkar och att de ger varandra personlig frihet.
  • TJUGOFEM ÅR SEDAN. Rosie och Jan Brohagen gifte sig i Högbo kyrka 27 juli 1985.

För trettio år sedan möttes en mellansvensk globetrotter och en sandvikare inflyttad från Stockholm på ett familjeläger i Jädraås. Ingen av dem var ute efter något förhållande men i dag har Rosie och Jan Brohagen varit gifta 25 år.

– Jag tycker det har gått så fort, säger Rosie.

Annons

Som de enda singlarna på Unga Örnars familjeläger i Jädraås 1981 tussades Jan och Rosie snabbt ihop. Han var där för att fota åt Ockelbodemokraten och hon meddragen av sin syster. Under en utflykt med det gamla ångloket satte sig Rosie bredvid Jan och pekade ut olika fotoobjekt.

Tågresan följdes av månskenspromenader, Jan och Rosie blev vänner och mer än så. Vid sista morgonens frukost ställde sig Rosies son upp och deklarerade till lägerdeltagarnas stora jubel:

– I natt har Janne sovit i vårt tält!

Rosie och Jan delade många intressen: foto, fiske och naturlivet, och Jan blev en flitig gäst hos Rosie i Sandviken.

– Det fanns alltid en anledning för Janne att komma hit, berättar Rosie.

Till slut kunde det motvilliga kärleksparet inte streta emot längre och de flyttade ihop. Strax efteråt gifte de sig i Högbo kyrka med närmaste släkten som vittnen. Efter bröllopsmiddagen for de till Torsåkers värdshus för bröllopsnatt men var inte riktigt redo att sova än.

– Vi gick till Tors loge där det var dans, berättar Jan.

– Ja, vi dansade brudvalsen där, det är vår stil, skrattar Rosie.

I dag har de varit gifta i tjugofem år och deras liv tillsammans har tagit en del oanade svängar. Makarna hade båda barn med sig in i äktenskapet, men 1991 kom en oväntad "sladdis" i gemensamma sonen.

– Läkarna sa att jag var för gammal för att få barn men Erik kom ändå, han var en stor bonus för vårt förhållande, säger Rosie.

Både Jan och Rosie har jobbat stora delar av sitt yrkesliv på Sandvik, Jan som reparatör och Rosie som maskinritare. 1998 sadlade dock Rosie om och utbildade sig till undersköterska, i dag jobbar hon på Karl-Johangården i Sandviken och stortrivs.

Förra året fick Jan diagnosen motorneuron sjukdom, musklerna i hans rygg tvinar bort och han är i dag förlamad i armarna. Tillvaron för paret har förändrats men ändå inte, Rosie jobbar numera halvtid och Jan är pensionär. Han hade kunnat tänka sig att fortsätta jobba vidare men sjukdomen satte stopp för det, istället ägnar han nu sin tid åt den stora passionen: fisket. Även om sjukdomen gör att Jan själv inte kan fiska är han sekreterare i Sandvikens sportfiskeklubb och åker tillsammans med Rosie eller vänner på fiskeresor. Han njuter gärna av att äta fisken hans fru fångat.

– Att flugfiska i strömmande vatten är det maximala, konstaterar paret.

Bröllopsdagen ska de fira på fiskecampen i natursköna Storsjö kapell i Härjedalen.

– I och med att situationen är som den är med Jannes sjukdom så blir ett stort familjekalas för mastigt, vi firar istället där vi trivs bäst, säger Rosie.

Mer läsning

Annons