Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flickor i Kamerun fickEnglas Ljusbärarstipendium

/
  • HÄR SKA NYA SKOLAN STÅ. Fredrik och Åke Swahn besökte platsen i byn Bandja, Kamerun, där Föreningen Vänner Emellan bygger en ny skola.
  • BELÖNAT HJÄLPPROJEKT. Toinie Rönnholm, ordförande i föreningen Vänner Emellan, här med dottern Patricia, tog emot Englas Ljusbärarstipendium 2010 i januari.
  • SYR KLÄDER. I hjälpcentret i Bandja utbildas flickor i sömnad bland annat, allt för att de så småningom ska kunna försörja sig själva.

Föreningen Vänner Emellan har fått Englas Ljusbärarstipendium 2010 för sina hjälpinsatser i byn Bandja i Kamerun, Västafrika.

Annons

Den humanitära och ideella föreningen Vänner Emellan bildades 2008 av Toinie Rönnholm, Gävle, och hennes make Elie Kamgas.

– Min man kommer från Kamerun och det är under familjens resor till landet som vi upptäckt behov och vill bidra till en hållbar utveckling för de flickor och kvinnor som ingår i de projekt vi stödjer, berättar Toinie Rönnholm.

Hjälper unga flickor

Genom opinionsbildning och insamling av medel hjälper föreningen Bandjas flickor i 12–17-årsåldern, varav många redan är unga mammor, och kvinnor.

Vänner Emellan samarbetar med en lokal organisation som arbetar med landsbygdsutveckling, jordbruk, smådjurshushållning och yrkesutbildning.

Många unga på den kamerunska landsbygden drivs till städerna för att söka sin försörjning. Storstadslivet är särskilt hårt för unga kvinnor, som riskerar att utsättas för våld och våldtäkter eller hamna i brottslighet.

Genom att de unga kvinnorna får tillgång till utbildning i hembyn kan de skaffa sig bättre försörjningsmöjligheter och samtidigt ha kvar sitt sociala skyddsnät.

Får utbildning

I Bandjacenteret utbildas flickor i sömnad, datakunskap, matematik och franska och barnhälsovård bland annat.

Under Toinie Rönnholms senaste vistelse i Kamerun fick centret besök av artisten Fredrik Swahn och hans pappa Åke som överlämnade stipendiet till Engla Höglunds minne.

Mer läsning

Annons