Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleeleverna som brinner för Etiopiens barn

/
  • SOLÄNGSELEVER HJÄLPER ETIOPIEN. Elever i olika åldrar förenas i solidaritetsprojektet vid Solängsskolan. Bakre raden från vänster: åttondeklassarna Elon Walldén Cern, Nathalie Öberg, Amelia Åström, Tove Skärberg och Lisa Valleräng. Främre raden: fyrorna Edvin Bransell, Line Jonsson och Moa Johansson Skeri samt förstaklassarna Priya Ahir och Rakel Bragman.

Rakel Bragman i ettan skänker sin favoritsolhatt, en gosegiraff och en blommig babyfilt.

Elever i fyran har samlat in pantburkar och pengar och åttorna har sytt barnkläder.

Viljan att hjälpa Etiopiens fattiga barn förenar hela Solängsskolan.

Annons

– Det är så många som har engagerat sig, så det är helt fantastiskt! säger specialläraren Lena Lindblom.

Tillsammans med Solängskollegan Kicki Monsén och Gävlelärarna Agneta och Torbjörn Forsberg med flera driver hon sedan 13 år ett solidaritetsprojekt i Etiopien. På sportlovet gör gruppen sin fjärde resa till landet, tungt lastade med allt som eleverna tillverkat och samlat in.

Åttorna har sytt mängder av småbarnskläder som ska skänkas till Moder Teresas barnhem för hiv-drabbade barn.

– Vi har sytt på lektionstid efter mönster från Röda Korset, berättar Elon Walldén Cern som tillsammans med Nathalie Öberg, Amelia Åström, Tove Skärberg och Lisa Valleräng visar upp alla färgglada plagg som de och kompisarna sytt.

Fjärdeklassarna Line Jonsson och Moa Johansson Skeri har satt fart på sina mammors arbetskamrater och ordnat burksamlartävling med stor framgång.

– Vi satte upp lappar och berättade om vart pengarna går, berättar Line som tillsammans med klasskompisen Moa samlade in burkar för 262 kronor.

– Vi pantade dem i går och det tog jättelång tid, säger Moa.

Edvin Bransell i fyran är en av många som skippat lördagsgodis den senaste tiden och sparat pengarna till Etiopieninsamlingen i stället.

– Det känns jättebra att kunna hjälpa, tycker han.

Edvin medverkade i elevernas stödkonsert på Konserthuset inför lärarnas Etiopienresa för två år sedan. Konserten gav 30 000 kronor och resultatet den här gången är nästan lika bra. Summan av alla penninggåvor från barn, föräldrar och personal vid Solängen samt från privatpersoner uppgår till 23 000 kronor inför avresan på torsdag.

– Eftersom det är fjärde gången vi åker är det många elever som har varit engagerade förr. Etiopieninsamlingen förenar elever på alla stadier, säger Lena Lindblom.

Pengarna som samlats in ska bland annat användas till matkuponger som delas ut till fattiga. Vid Hope Meal Center i huvudstaden Addis Abeba byter de kuponger mot närande måltider.

Tack vare insamlingen får några fadderfamiljer hjälp med mjöl, hyror, kläder och varma filtar. En familj, som bor åtta personer på några kvadratmeter stampat jordgolv, har fått en septitank installerad.

Blichta, en skola för gatubarn, har under åren utrustats med skolmateriel och bänkar. Dit kommer gruppen att återvända, liksom till Amboskolan i utkanten av Addis, en skola som lider brist på det mesta.

– På Ambo finns enkla bänkar men knappt någon belysning och ingen materiel. Skolbarnen får pennor, färger, kartor, penslar, linjaler och annat för att en bra skolverksamhet ska kunna bedrivas, berättar Lena Lindblom.

Etiopienresan redovisas senare som en utställning på skolan.

– Det är bra att få se att pengarna hamnar i rätt händer, tycker Line Jonsson.

Mer läsning

Annons