Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlelärare till Etiopien på hjälpresa

/
  • VANA RESENÄRER. Torbjörn och Agneta Forsberg tar några vänner med sig och reser till Etiopien om två veckor. Vid sidan av turistmålen ska de också besöka gamla och nya hjälpprojekt vid skolor och sjukhus, bland annat Fistulasjukhuset som vi berättar om här intill. Etiopien ligger Forsbergs extra varmt om hjärtat sedan de tillbringade ett år i landet, anställda som lärare respektive rektor vid Svenska skolan i Addis Abeba, och de har gjort flera återresor.

Strumpbyxor, pennor och pengar tas tacksamt emot av åtta Gävlelärare som reser till Etiopien på en kombinerad semester- och hjälpresa om två veckor.

Annons

Torbjörn och Agneta Forsberg från Gävle bodde i Addis Abeba under ett år i slutet av 1990-talet, då de var lärare respektive rektor vid Svenska skolan i den etiopiska huvudstaden. Flera gånger har de åkt tillbaka för att hälsa på vänner och göra hjälpinsatser på olika håll. Så sent som i februari i år var de där med en hjälpsändning som samlats in av elever och lärare vid Solängsskolan, Stora Sätraskolan och Ulvsäterskolan. Massor av kläder och skolmateriel åkte med den gången men även pengar. Gruppen, där lärare från Solängen och Stora Sätra ingick, hade med sig 57 000 insamlade kronor som skänktes till olika projekt vid Blichtaskolan, Fistulasjukhuset och Moder Teresas barnhem för hivdrabbade, samtliga i Addis.

– Den här gången är det en privat resa, men vi ska besöka alla ställen som vi stött och hjälpt under åren, berättar Torbjörn Forsberg som tillsammans med sin fru Agneta har samlat ett gäng lärarkompisar som följer med på resan.

– Ingen av dem har varit i Etiopien förut. Vi visade en film för dem och alla nappade.

Deltagarna åker knappast tomhänta den här gången heller. En stor mängd insamlade strumpbyxor ska skänkas till Fistulasjukhuset i Addis Abeba, där de blir till stor nytta för de nyopererade kvinnorna som behöver hålla bandage och bindor på plats (se artikel intill.)

Ett nytt hjälpprojekt är Ambo Road School, 1,5 mil utanför Addis Abeba, som de kom i kontakt med vid förra resan.

– Den andra skolan som vi har hjälpt har kommit lite på fötter, men på Ambo Road-skolan är det ännu som det var i Sverige i början av 1900-talet, berättar Agneta Forsberg.

Skolan har enkla plåtväggar, klassrummen saknar tillräcklig belysning och det råder stor brist på pennor och annan skolmateriel.

– Men lärarna är mycket engagerade, så det känns verkligen som ett roligt och positivt projekt att satsa på, säger Torbjörn som fick ta emot en önskelista på sådant som saknas vid skolan.

På listan står utöver pennor även skrivböcker, ritpapper och engelskaböcker.

Mer läsning

Annons