Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gudmor Mia är allt-i-allo

/
  • 4 KERSTIN KLOCKERMAN (mamma)Ålder: 56.Familj: Göran Klockerman, döttrarna Maria, Eva och Christina.Bor: Örbyhus slott.Gör: Förskollärare och konstnär med ateljé vid Örbyhus slott.4 CHRISTINA ÖHLANDER (gudbarn)Ålder: 18.Familj: Sambo med Simon Löf.Bor: Lägenhet på Söder, Gävle.Gör: Arbetar på butiken Cervera.4 MIA NYKVIST-LENHOLM (gudmor)Ålder: 67.Familj: Martin ”Macke” Nykvist.Bor: Finntä, Valbo.Gör: Driver Ateljé Vävarfinken, håller vävkurser, sköter bokföringen åt ett åkeri, skapar i vävstolen och i trädgården.Foto: Catharina Hugosson
  • l Christina döps i Valbo kyrka.Foto: Catharina Hugosson
  • l Gudmor Mia som tomte.Foto: Catharina Hugossonl Christina tog studenten i våras och då höll gudmor Mia Nykvist-Lenholm i hela kalaset hemma hos sig i Valbo. Här Christina med pojkvännen Simon Löf.

På medeltiden var en gudmors uppgift att bära fram barnet till dopet eftersom mamman ansågs oren efter förlossningen och inte fick beträda kyrkan.

Christina Öhlanders gudmor har andra uppgifter. Hon har lärt henne reglerna i snooker och rycker ut när någonting går sönder i Christinas lägenhet.

– Hon är lite pappa, lite mormor, lite allt möjligt, säger Christina med ett stort, tacksamt leende mot Mia Nykvist-Lenholm.

Annons

Christinas mamma Kerstin Klockerman blev granne och god vän med Mia i Finntä i Valbo utanför Gävle när hon flyttade dit 1982. När Christina föddes tio år senare var Mia självskriven som gudmor.

– Hon är en så underbar person, så lugn, ger bra råd när man behöver, man kan alltid lita på henne. Jag ville så gärna att hon skulle bära fram Christina till dopet, säger Kerstin.

Mia tackade ja direkt.

– Jag blev så stolt! ”Åh, får jag?”. Det har varit fantastiskt att få följa Christina, särskilt eftersom jag inte har några egna barn.

Lärde henne väva

Christinas första minne av sin gudmor Mia är när hon var fem-sex år och fick sova över.

– Då lärde hon mig att väva. Hon hade en hel vägg full med fack och lådor, garner och mattrasor. Och så minns jag jätteväl när jag fick en skyddsväst av henne till ridningen när jag var runt åtta år.

Och så var det det här med snooker. Mia och Christina följde ofta trefaldiga världsmästaren och storstjärnan Ronnie O’Sullivan tillsammans på tv.

– Vi tittade mycket på det, och jag lärde mig reglerna, fast det egentligen ser ganska tråkigt ut. Det är ju alldeles tyst och händer ingenting. Jag tittar fortfarande på det ibland och det är jättekul när jag är med mina kompisar och det blir snooker på tv. ”Det här kan jag!” ropar jag då, berättar Christina.

Arg på mamma

När Christina gick i sjuan i Valbo kom ett dystert besked för en tonåring; familjen skulle flytta från Valbo till Örbyhus.

– Jag vägrade tro det. När mamma packade, packade jag upp. Jag planerade att bo hos alla möjliga, Mia också. Då var hon jättebra att prata med, när jag var så arg på mamma.

– Men det blev bra sen, jag fick kompisar i Örbyhus också.

Mia Nykvist-Lenholm är textilkonstnär och har en liten vävbutik i källaren i sitt hus, öppen två dagar i veckan.

Till hennes stora förtjusning valde Christina hantverksprogrammet med inriktning textil design på gymnasiet.

– Jag har vävt allt möjligt i skolan, trasmattor, kökshanddukar, plädar, tabletter, räknar Christina upp. Jag har länge sagt att jag vill bli designer eller inredningsarkitekt men jag vet inte om jag är tillräckligt kreativ egentligen.

När det blev dags för studenten i våras hade Christina lite huvudbry om var hon skulle ha festen. Mamma Kerstin bor i Örbyhus och hennes egen lägenhet i stan var bara 21 kvadratmeter.

Men vad har man en gudmor till? Mia ryckte in och tog hand om rubbet; hon stod för hela firandet hemma i sin trädgård.

– Vi hade ju gott om plats! Och så blev köket målat också, vi hade inte kommit oss för innan, ler Mia.

Mia har aldrig haft dåligt samvete som gudmor, hon har gett när hon har kunnat. Men då har det alltid varit med hela hjärtat.

– Jag har varit ärlig, och tydlig, med vad jag kan göra och inte.

Ingen kandidat än

Christina vill själv ha en gudmor till sina barn, när den dagen kommer. Men hon har ingen självklar kandidat än så länge.

– Jag kan vara gudmor till dem också, skyndar sig Mia att föreslå och tar ett vänligt grepp om Christinas arm.

Christina och hennes mamma Kerstin är överens. Hon kunde inte ha fått en bättre gudmor. Men frågan är om Mia klarar det stora gudmorstestet: Vilket datum är Christina döpt?

– Men... neej, det vet jag inte, säger Mia och ser aningen skamsen ut. Det har jag inte lagt på minnet.

– Där föll det, skrattar Christina.

Mer läsning

Annons