Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där Annette Torensjö...

/

...ortnamnsexpert på Lantmäteriet, som slutar sin tjänst vid årsskiftet.

Annons

Vad ska du göra i stället?

– Jag ska bli chef för Namnarkivet i Uppsala, en avdelning inom Institutet för språk och folkminnen.

Vad gör man på Namnarkivet?

– Namnarkivet ansvarar främst för grundforskning inom ortnamns- och personnamnsforskning och är en remissinstans till Lantmäteriet vid namnbeslut. De samarbetar bland annat med Lantmäteriet om frågor som rör lagstiftningen om god ortnamnssed. Namnarkivet svarar för namnvården ur ett språkligt perspektiv, men också utifrån namn som immateriellt kulturarv.

Vilket uppdrag har varit roligast på Lantmäteriet?

– Det bästa vi har gjort var att samla alla ortnamnsfrågor under ett gemensamt ansvar, så vi kunde jobba med de frågorna i ett helhetsperspektiv. När Lantmäteriet fick ett samordningsansvar för detta kunde vi se till att ortnamnen skrivs på samma sätt i fastighetsregistret, kartan och på vägskylten.

– Det har varit särskilt roligt att jobba med frågor som bidrar till samhällsnyttan och med folkbildning.

Varför har du jobbat med just ortnamn?

– Jag halkade in på det på ett bananskal, kan man säga. Efter min utbildning tänkte jag bli fältarkeolog och arbeta som museitjänsteman. Men sedan hittade jag den här tjänsten 1986, sökte och fick jobbet.

Vilket ortnamn i Gästrikland är din favorit?

– Det är många, men de som finns i det äldsta namnskiktet såsom Gysinge, Mom och Lem är de mest intressanta, tycker jag. När man inte förstår vad de innehåller språkligt vid en första anblick. Men nästan alla namn har något intressant. Och så har ju Gävle en särskild plats i hjärtat, så klart!

Mer läsning

Annons