Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hanna och Emelie reser till en annan verklighet

/
  • Nicaragua nästa. Ända sedan skolresan i februari har före detta Vasaeleverna Hanna Lundin och Emelie Forslin längtat efter att återse sina värdfamiljer i Nicaragua. På söndag åker de tillbaka för att jobba som bildlärare åt fattiga barn och den här gången blir vistelsen sex månader.

I vintras åkte Emelie Forslin och Hanna Lundin på skolresa till Nicaragua. På söndag återvänder de dit för att jobba som bildlärare under ett halvår.

– Vi blev helt tagna av landet och människorna.

Annons

Emelie och Hanna, som båda tog studenten vid Vasaskolan i våras, lärde känna varandra under skolans utbytesresor till Kina och Nicaragua sista läsåret. Efter två veckor hos varsin värdfamilj i den lilla staden Dario i Nicaraguas inland var de fast beslutna att åka tillbaka så fort som möjligt.

– Människorna i Nicaragua lever i en helt annan verklighet än vår, men trots fattigdomen är de så enormt glada och positiva. De lärde oss att sätta värde på nya saker i livet, säger Emelie.

– Det finns så mycket kärlek där och nicaraguanerna kan verkligen konsten att ta hand om varandra. Jag önskar att alla som lever i vårt överflöd fick ta del av det, säger Hanna.

Eftersom både hon och Emelie är intresserade av konstnärligt skapande spann de vidare på idén att undervisa nicaraguanska lågstadiebarn i bild. Emelie och Hanna kontaktade folk de lärt känna under vistelsen och pratade ihop sig om tänkbara lösningar.

– Det råder verkligen brist på skapande verksamhet för barnen där. Det finns varken lärare eller material, men vi märkte att barnens ögon glittrade när vi pratade med dem om bild och form, säger Emelie.

Under sommaren har hon och Hanna jobbat ihop pengar till resan. Ett välkommet tillskott är projektbidraget på 5 000 från Konst Gävleborg, liksom materialet från olika sponsorer, däribland ett par färgbutiker.

– Vi ser det här som början på ett långsiktigt projekt och vi hoppas att några vill ta över efter oss, så att det kan pågå i många år, säger Hanna.

– Skapande är viktigt för de här barnen. Med fantasins hjälp kan de spränga gränser och väcka hoppet och livsglädjen, säger Emelie.

Mer läsning

Annons