Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans passion är tåg och miljöarbete

/
  • ENGAGERAD PRISTAGARE. Jonathan Thyr, Hästbo, tar i dag emot diplom och stipendium på 5 000 kronor.  ”Jonathan ställer gärna upp på olika miljöevenemang både som deltagare och medhjälpare. Han tar tag i saker och får saker uträttade tillsammans med andra ungdomar”, står det i prismotiveringen. Just nu arbetar han för att dra igång Gävle kommuns ungdomsråd, ”lilla fullmäktige”.

Miljöstipendiaten Jonathan Thyr belönas för sin förmåga att få saker att hända.
Nu vill han blåsa liv i Gävle kommuns ungdomsråd som legat nere under flera år.
Det borde funka.

Annons

– Jag vill göra något konkret och när jag fick nys om ungdomsrådet tänkte jag: ”Vilken himla bra idé!”, berättar Jonathan.

– Det var full ruljans i början av 2000-talet med ungdomsdagar och andra aktiviteter, men sedan upphörde det. Jag fick bokstavligt talat borsta dammet av hyllorna när jag första gången kom in på ungdomsrådets kontor i stadshuset.

Som miljövän betraktar han sig som obunden i förhållande till politiska partier. Målet med hans nya engagemang i ungdomsrådet är att ge ungdomar större inflytande i den kommunala beslutsgången.

Jonathan hoppas att flera ska haka på, så att rådet kan leva upp igen och bli en remissinstans att räkna med.

– Jag tänker gå ut i skolor och dra i alla trådar för att värva medlemmar. Jag vill att alla intresserade tar kontakt med mig!

Fröet till Jonathans miljöengagemang såddes redan när han som liten stod vid diskbaljan och farmor bad honom att inte slösa med diskmedlet.

Som den tänkare han är funderade han vidare och så småningom såg han det självklara i hushållningens princip och hur den med lätthet kan tillämpas i vidare bemärkelse:

Jorden är som ett hus där alla bor och kan bidra till hushållningen.

– Jag skulle bli så ledsen om jag förstörde för en annan människa bara för att jag ska kunna leva ett liv i överflöd, säger Jonathan, starkt upprörd över tidens prylhets.

Genom alternativboden Lyktan i Berggrenska gården mötte han senare engagerade människor som han trivdes med och inspirerades av. Ibland hjälper han till i butiken för rättevise- och kravmärkta varor, ibland är han där och umgås med föreningens eldsjälar.

Hans passion för tåg stämmer väl överens med miljöengagemanget.

Jonathan har tillbringat många timmar på centralstationen i Gävle, där han ofta suttit och läst läxorna till ljudet av gnisslande bromsar och skramlade godsvagnar.

Lyckligast är han de gånger då han fått åka med i förarhytten, men nästan lika glad var han nyligen när han övningskörde en elbil med sin pappa.

– Jag var lyckligast i Hästbo och sken som en sol! säger Jonathan som hoppas bli klar med körkortet i sommar.

Elbilen som färdmedel har länge intresserat honom. Han har läst på ordentligt och även föreläst i ämnet. Förra året besökte han dessutom den norska elbilstillverkaren Thinks fabrik.

Styrelsen för stiftelsen Claes-Göran Erikssons minnesfond för natur och miljö uppmärksammar Jonathans starka engagemang för miljön och ger honom årets stipendium på 5 000 kronor. I motiveringen ingår även hans deltagande i ungdomens miljöting i höstas samt att han medverkar i planeringen av en föreläsningsserie om miljö vid Gävles gymnasieskolor framöver.

I dag tar han emot priset ur rektorns hand vid Polhemsskolans avslutning.

Mer läsning

Annons