Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är gänget som pratar om allt – utom kakrecept

/
  • Från vänster: Margret Mejyr, Clary Linzén, Anna-Märta Eriksson, Gerd Kinnunen och Jane Reinhold har varit med i Mervetarna i många år.

Samernas historia, Horace Engdahl och Ebba Witt-Brattström, Swedbankchefen, förnybar el... Det blandas hej vilt i ämnena när Mervetarna på Medborgarskolan träffas för ännu en diskussionsträff.

Annons

I tolv år har kursen för nyfikna och diskussionssugna funnits på Medborgarskolan i Gävle. De träffas en gång i veckan i Medborgarskolans lokaler för att prata om allt från lokala till internationella angelägenheter, bara det är aktuellt.

– Vi vill helt enkelt veta mer, vi är allmänt nyfikna, konstaterar Gerd Kinnunen, 71 år.

– Och vi har inte pratat kakrecept en enda gång, tillägger hon och skrattar.

LÄS MER: Böcker skulle trivas

Anna-Märta Eriksson, 90 år, har varit cirkelledare lika länge som kursen har funnits, och till den här torsdagen har hon tagit med några olika debattartiklar hon hittat i tidningar, som underlag för diskussion.

– Listan med ämnen som vi har fått av Medborgarskolan är avverkad för länge sedan, berättar hon och visar ett par tummade och välanvända A4.

Men först börjar dagens fem deltagare prata om samernas historia. Anna-Märta har tänkt att de ska ta upp ämnet i samband med att en bok om kyrkans övergrepp mot samerna kommer ut. De får i läxa att läsa på till nästa gång.

Det är så det fungerar, till varje gång får deltagarna, som i nuläget är sex personer, något att läsa på om. Det kan vara både artiklar och böcker. Det kan till och med vara att se en teaterföreställning.

– När Faust sattes upp här läste vi om Goethe och Faust och sedan var vi tillsammans och såg föreställningen, berättar Margret Mejyr, 75 år, som har varit med i Mervetarna i tio år.

– Jag gick med när jag blev pensionär. Det ger stimulans och tankeverksamhet. Vi pratar bland annat om samhället, politik, kultur och historia.

LÄS MER: Nytt bakslag för planerna för Rådhuset

Ett annat ämne som har kommit upp några gånger är Rådhuset i Gävle och dess framtid.

– Vi har skickat in brev till kommunen med vad vi tycker, och skrivit insändare till tidningarna. Vårt förslag är att där ska finnas turistbyrå, bibliotek, ett rum för Gävles historia och ett kafè, berättar Jane Reinhold, 71 år.

– Men ingen restaurang, det behövs inte fler, flikar 74-åriga Clary Linzén in.

Det är ett sammansvetsat gäng som träffas, och de kommer alltid överens, även när det pratas politik där de ibland har olika åsikter.

– Men Anna-Märta är bra, hon är alltid positiv. Hon säger att man alltid kan se saker från två håll, berättar Gerd.

– Det är mycket roligare att se saker från olika håll, säger Anna-Märta själv.

Mer läsning

Annons