Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälpen från Gävle kom fram

/
  • STRUMPBYXOR BLIR MATTOR. En anställd vid Fistulasjukhuset i Addis Abeba tillverkar en matta av strumpbyxben. Försäljningen av mattorna bidrar till finansieringen av verksamheten. Byxdelen används av nyopererade kvinnor vid sjukhuset för att hålla bandagen på plats. Vid Gävlebornas besök överlämnades mängder av strumpbyxor insamlade bland Arbetarbladets läsare och andra i Gävle med omnejd.
  • BIG I ADDIS. Brottsförebyggarna i Gävle, BIG, har bytt logotyp och skänkte därför 170 t-shirts i olika storlekar till Ambo Road School. Tröjorna delades ut vid Gävlebornas besök och gladde många elever.
  • GÄVLEHJÄLP TILL SKOLA. Skolan vid Ambo Road 1,5 mil utanför Addis Abeba, tog emot skolmateriel och pengar som samlats in av Gävlelärarna inför resan till Etiopien. I samband med deras besök vid skolan gjordes en inköpsresa till huvudstaden, där ännu mer skriv- och ritmaterial med mera inhandlades. Nu kan skolans ambitiösa men underbetalda lärare lättare bedriva undervisning i den enkla byggnaden. Skolan saknar statligt stöd.
  • SYSKONEN TESHOME. Redan vid sitt första besök i Etiopien kom Agneta och Torbjörn Forsberg i kontakt med en fattig och föräldralös syskonskara i Addis Abeba. I dag är syskonen vuxna och ett par av dem har själva fått barn. Forsbergs har hjälpt syskonen genom åren och besökte dem också den här gången. Med stöd av skolor och privatpersoner i Gävle hjälper de familjen att slutföra bygget av ett nytt hus i utkanten av staden. Huset började byggas av äldste brodern, men sedan han avled, 22 år gammal, har bygget blivit stående halvfärdigt.  Solängen, Stora Sätra och Ulvsäterskolan har bland annat bidragit med en septitank. Snart kan syskonen och deras barn lämna den trånga bostad de haft hittills.
  • GÄVLEBOR I ADDIS . Arbetarbladet berättade i december om de åtta Gävlelärarnas resa till Etiopien. Här är hela gruppen samlad utanför Moder Teresas hem för hivsmittade barn och vuxna i Addis Abeba, från vänster, Agneta Lindqvist, Pether Arnberg, sjukhusets guide, Cia Nordlund, Kerstin Arnberg, Agneta Forsberg, en av sjukhusets Moder Teresasystrar, Dan Skoglund, Torbjörn Forsberg och, sittande, Esbjörn Nordlund.

De åtta lärarna från Gävle som åkte till Etiopien i början av januari är hemma igen efter en upplevelserik resa.
– Jag tror att vi åker tillbaka om något år eller så, säger en av dem, Torbjörn Forsberg.

Annons

Etiopienresenärerna återvände till Gävle med betydligt lättare bagage.

– Vid avresan hade vi 30 stora kollin. Det var ett berg av flyttkartonger och resväskor på perrongen. Tåget till Arlanda blev tio minuter försenat innan vi hade fått på allt, berättar Torbjörn.

Skolmaterial

Insamlade gåvor, bland annat från Arbetarbladets läsare, överlämnades som planerat vid gruppens besök vid de olika hjälpprojekten i huvudstaden Addis Abeba. Strumpbyxor till Fistulasjukhusets nyopererade, kläder till Moder Teresas hem för hivsmittade barn och vuxna samt skolmateriel till Ambo Road School, strax utanför stan. Samtliga fick också penninggåvor.

Lärarparet Agneta och Torbjörn Forsberg har flera Etiopienresor bakom sig.

Deras första möte med landet var i slutet av 1990-talet, då båda arbetade ett år vid Svenska Skolan i Addis Abeba och kontakterna de knöt då har de behållit.

Tack vare dem har de kunnat upprätthålla kontinuiteten i de olika hjälpprojekten som de drivit genom åren, bland annat med hjälp av elever och lärare vid olika skolor i Gävle.

Vännen Atesfaye Deriba, bosatt i Addis Abeba, var deras guide och tolk också vid det senaste besöket.

Övriga sex var som med på resan hade aldrig tidigare varit i Etiopien.

– Alla som kommer till Addis första gången blir lite chockade över hur det är; över vimlet av människor i en salig blandning och alla som man måste kliva över på trottoarer och refuger, eftersom många bor ute på gatan, säger Torbjörn.

– Samtidigt möts man av så mycket vänlighet. Etiopierna är både ödmjuka och oerhört generösa.

Gävleborna hann även med att turista i landet under sin vistelse och besökte bland annat det historiska området Lalibela med sina berömda klippkyrkor, inhuggna direkt i berget.

Mer läsning

Annons