Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I väskan fanns melodin

/
  • Annette Berggren Hessel omgiven av sin familj i Hemsjö. Under åren i New York hade hon stor hemlängtan emellanåt. Annette fick många bygderomantiska texter publicerade i tidningarna Svenska Amerikanska Tribunen och Nordstjernan.
  • Väskan med mosterns låtskatt hittades vid ett arvsskifte efter hennes död. Numera delar Lennart Backhouse i Ockelbo rättigheterna till succémelodin ”Den gamla dansbanan” med sina brorsbarn. ”Det blir väl någon tusenlapp om året”, säger Lennart om extrainkomsten till pensionen från Televerket.

I februari 1949 spelades ”Den gamla dansbanan” i radio för första gången.

Det skedde i ”Frukostklubben” – och melodin blev en omedelbar succé.

– Det är väl inget större fel på den där låten, säger Lennart Backhouse i Ockelbo som ärvt rättigheterna till melodin efter sin moster som skrev den.

Ännu, över 60 år efter att den skrevs, trillar det in en slant från Stim då och då.

Annons

1948 satt den emigrerade Annette Berggren-Hessel i sitt rum på 1806 Vyse Avenue i Bronx och plitade ned en låt om sin ungdom i Hemsjö.

Och fortfarande lever ”Den gamla dansbanan” i högsta välmåga, i samma division som ”Nidälven”, ”Gamla Nordsjön” eller ”Brännö brygga”.

Annette Berggren-Hessel var Lennart Backhouse ingifta moster. 1954 återvände Lennarts morbror Elis från USA med sin fru som han träffat där.

– Jag var 25 år då. Vi lärde känna varandra men hon gick bort bara fyra år senare, berättar Lennart.

När morbror Elis dog fick Lennarts mor ärva allt efter sin bror. Och Lennart och hans bror Buddy fick i sin tur ta över den gamla väskan med Annette Berggren-Hessels samlade låtskatt när deras mor avled.

– Vi delade på ”Den gamla dansbanan” och jag fick ta resten själv. Jag startade ett skivbolag och försökte få lite ruljans på fler melodier men det blev för kostsamt.

Det var Sonora musikförlag som gav ut låten på skiva 1949. När succén inte lät vänta på sig dök det förstås upp guldgrävare som försökte sno åt sig en bit av kakan.

– Hon fick strida nåt förbannat för låten, berättar Lennart. Som tur var hade hon tänkt på att registrera sig.

Succémelodin inbringar fortfarande en liten slant – ”nån tusenlapp om året” som Lennart säger – till honom och hans syskonbarn genom Stim.

Det händer att andra vill bruka sången i olika sammanhang. Nyligen fick han en förfrågan från Naturskyddsföreningen som gärna vill använda ”Den gamla dansbanan” i en informationsfilm som man hoppas kunna visa även på bio.

– Det har jag sagt ja till, men förut när det var något religiöst sa jag nej, berättar Lennart.

I slutet av 2008, när Annette varit död i 50 år, lades melodin ut på nätet och har sedan dess samlat på sig 70 000 klick via Youtube.

– Det är väl inget fel på den där låten. De flesta av hennes texter är så där bygderomantiska, kommenterar Lennart sin mosters verk.

Han har inte försökt framföra hennes sånger själv.

– Nej du, om man kunde spela och sjunga kanske man hade varit förmögen, skrattar Lennart.

Annons