Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen mening att sakta in vid 80

/
  • I OASEN PÅ BAKSIDAN. Anna tar sig tid att vattna blommorna runt altanen efter att ha rensat 20 liter lingon som hon och Göte plockat dagen innan. Från uteplatsen ser man både Wij valsverk och Pålsgården, två platser knutna till Ockelbos historia.

Anna Jonsson fyller 80 år i dag men flänger och far likafullt.

Hela sitt liv har hon engagerat sig i föreningar, i politiken och i andra människor.

– Visst har jag trappat ned lite nu, Göte? ropar hon till maken som sitter och läser Arbetarbladet i köket.

– Mm, lite då, hummar Göte till svar.

Annons

Det går varken att komma ihåg eller redovisa alla sammanhang där Anna haft ett finger med. Hon är en välkänd profil i Ockelbos föreningsliv.

– Jag är ett folkrörelsebarn, förklarar Anna. Min mamma startade till exempel social- demokratiska kvinnoklubbar i både Trönö och Lingbo. Det ger så mycket energi att ha kontakt med andra engagerade människor!

Anna Jonsson föddes som Anna Gisselsson i Gullgård i Medelpad, men växte upp i Trönö norr om Söderhamn. Pappan fick jobb på snickerifabriken i Lingbo och där fick Anna sin första anställning, på Bergströms mjölkaffär.

– På den tiden fanns det hela fem livsmedelsaffärer i Lingbo, järn- och färghandel, bank, post, herrekipering och sko-affär, minns Anna.

Kärlek på bussen

På bussen från Ockelbo till dansen i Holmsveden träffade hon den trevlige Göte Jonsson. Det blev fler danser tillsammans och 1953 vigdes de i Söderhamns rådhus.

Göte höll sig till elektrikeryrket hela livet, medan Anna provade på både tvätteriet och hemtjänsten innan kulturchefen Mats Öström tyckte att ABF skulle öppna expedition i Ockelbo och att Anna var rätt person för jobbet.

Och det var hon nog. Det blev i alla fall 30 år på den posten.

– Nu har de gått upp i ABF Gästrikebygden, men det är fortfarande mycket aktivitet här på Kulturstation till exempel.

Anna och Göte har rest mycket tillsammans, en av höjdpunkterna var att se Sven Tumba, Lasse Björn och Rolle Stoltz i ishockey-VM i Tyskland 1955 och en annan en resa med greyhoundbuss till svenskbygderna i USA 1979.

Sålde villan

För fem år sedan såldes villan i Gäveränge som paret byggde 1965, och Jonssons bosatte sig för tredje gången på Humlevägen. Första svängen var som nygifta i ett rum med kokvrå på 50-talet.

Från den nuvarande lägenheten, ett par stenkast från Wij trädgårdar, ser hon både Wij vals-verk och Pålsgården, två viktiga platser i Ockelbos historia.

– Jag är inte född i Ockelbo men jag är Ockelbobo, säger Anna med eftertryck. Det finns allting här och det är nära till både Sandviken och Gävle.

Är egentligen 65 år

När 80-årsdagen kommer på tal skakar Anna på huvudet.

– Jag kan bara inte begripa att det gått så fort. Men jag gjorde ett test när vi hade hälsodagar här nyligen som visade att jag egentligen är 65. ”Inte har jag nått emot 65-åringar”, sa Göte när jag kom hem och berättade det, skrattar Anna.

Mer läsning

Annons