Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget var omöjligt för den store fixaren

Henry Johansson, Gävle, har avlidit i en ålder av 86 år.

Annons

Henry Johansson, byggnadsingenjör i Gävle, har avlidit i en ålder av 86 år. Hans närmaste är makan Birgit.

Henry föddes i Fageråsen i Värmland. Intresse för husbyggnad väcktes redan i tonåren, då han fick arbete hos en husbyggnadsfirma i hemtrakten.

När det blev dags för att göra värnplikten, blev hans uppgift att tjänstgöra vid norska gränsen. Norge var ockuperat av tyskarna, och Harrys värnpliktstid förlängdes därför till två år.

Därefter påbörjades studier i Stockholm, där han avlade byggnadsingenjörsexamen. Henry arbetade hos några olika byggnadsfirmor och anställdes sedan av Gävle kommun. Från 1969 fram till pensioneringen 1987 var han chef för om- och tillbyggnader samt för fastighetsunderhåll hos landstingeti Gävleborg.

Hälsingland låg honom varmt om hjärtat. Där hade han många arbetsuppgifter, bland annat på Bollnäs gamla sjukhus, arbeten som högt uppskattades av befolkningen i trakten.

Henry var ”den store fixaren” för vilken inget var omöjligt. När det var pressat på arbetet tillfrågades han om det behövdes fler medarbetare. ”Det är flexibelt” blev hans svar, vilket innebar att han själv ansträngde sig ytterligare.

Även som hantverkare var Henry mycket kunnig. Han byggde egen villa i Höjersdal, fritidshus i Rörberg och sommarhus i Långsand. I sitt arbete var han synnerligen ambitiös och skicklig.

Hans trygga och vänliga, ibland något tillbakadragna framtoning förenades med stor värme och hjälpsamhet.

Kort tid efter sin pensionering drabbades Henry av sjukdom, vilket hindrade honom att utföra sitt älskade arbete ens som fritidssyssla.

Under den långa sjukdomsperioden, då Henry vårdades i hemmet, har makan Birgit hela tiden funnits vid hans sida.

Vi är många som med Birgit sörjer och saknar och i ljust minne bevarar en uppskattad vän och arbetskamrat.

Mer läsning

Annons