Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jacob åker till Afrika som lärare

/
  • Jacob Carlbäcker växte upp inom baptiströrelsen och tillhör Immanuelskyrkan i Gävle. Efter naturvetenskapliga programmet på Vasa och ett års bibel- och musikstudier i Stockholm går han nu bibellinjen vid Glimåkra folkhögskola. På måndag åker han till Etiopien för att arbeta under ett halvår. Foto: Catharina Sandström

19-årige Jacob Carlbäcker från Gävle flyger till Etiopien på måndag. Under sex månader ska han arbeta som lärare på en skola i Asella, en stad av Gävles storlek 20 mil söder om huvudstaden Addis Abeba.

Annons

Jacob Carlbäcker går ett år på bibellinjen med inriktning mot mission på Glimåkra folkhögskola i Skåne.

Tillsammans med klasskompisen Gustav Ipsen ska han bo och arbeta på en statlig internatskola för elever från årskurs tre till elva.

Stödlärare

– Vi kommer som stödlärare i framför allt engelska. Kunskapsnivån i engelska är ganska låg bland både elever och lärare, berättar Jacob.

En stor del av arbetet kommer att bestå av läxhjälp efter skoltid. Eleverna kommer från landsbygden och det kan vara stor åldersvariation inom en och samma årskurs.

– En del måste stanna hemma och arbeta tills de är 15 eller så kanske de hoppar över några år för att de behövs hemma. Det är väldigt få på landet som över huvud taget har råd att gå i skolan.

Väl förberdda

Jacob Carlbäcker och de åtta övriga från klassen som ska arbeta på olika platser i Afrika har förberett sig väl. Utöver språk har de även studerat kulturförståelse och missionsvetenskap och diskuterat frågor som rör människosyn och försoning. Efter tre månader ska de nio stråla samman på ön Zanzibar för en veckas semester och utbyte av erfarenheter. Efter det drar de vidare ut på safari, innan de återvänder till sina skolor och ytterligare tre månaders arbete.

Jacob Carlbäcker är en van resenär och har tidigare rest en hel del i Asien bland annat. Mamma Els-Marie och pappa Urban arbetade för den kristna biståndsorganisationen Diakonia när Jacob växte upp och under tre år var familjen bosatt i Thailand.

– Det gav mig ett globalt perspektiv redan från början, säger han.

Mer läsning

Annons