Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joe – samhällsdebattören som startade ett eget parti

/

Joe Eriksson Glad har alltid varit engagerad i samhällsfrågor och en flitig insändarskribent.

Men det kom en dag när det inte räckte att bara skriva insändare och debattartiklar om sakernas ordning i Sandviken, och då bildade han helt enkelt ett politiskt parti!

Annons

Det var för fyra år sen och i valet gick det utmärkt för Ny Ordning, som partiet heter. Det blev överraskande inte mindre än tre platser i kommunfullmäktige i Sandviken.

– Det tog ett tag att komma in i det hela, att arbeta politiskt är som att dansa i cement, allt tar väldigt lång tid att genomföra.

– Men jag trivs och jag är nog en av de bäst pålästa vid sammanträdena! Jag har ju tiden, skrattar han.

Han påpekar att NO är ett utpräglat sakfrågeparti – bra förslag stöttas oavsett om det är röd, blå, grön eller nån annan politisk färg på det.

– Jag känner mig respekterad och man lyssnar på vad jag säger, konstaterar Joe.

Joe ställer upp i valet nästa år igen. Så länge han orkar och har intellektet i behåll fortsätter han och berättar att han bett vänner och partikamrater att de ska säga ifrån den dag han inte håller måttet.

Hela sitt yrkesliv har Joe ägnat åt Sandvik, han är fjärde generationen i släkten som arbetat i koncernen och hans söner har nu fört arvet vidare.

– För drygt 40 år sen fick jag frågan om jag ville jobba i Mexiko City. Då hade jag redan rest en hel del i jobbet, men längtat efter att få jobba utomlands. Förordnandet var på tre år, berättar Joe.

Han reste iväg utan att kunna ett ord spanska och kände sig obeskrivligt ensam det första året i Mexiko.

Hemlängtan var svår, han skulle inte få resa hem på hela tiden. Det stod och vägde, skulle han ge upp? Nej, tvärtom. ”Visa vad du går för, Joe” sa han till sig själv.

Och det blev det, han träffade sin fru Teresa, de fick tvillingsöner och Joes vistelse i landet blev tolv år lång. Familjen flyttade till Sandviken och då var det Teresas tur att lära känna ett nytt land och nytt språk.

– Åren i Mexiko präglade mig djupt. Livet där är mycket hårt för många och fattigdom och död finns runt omkring en hela tiden. Men man får skaffa sig ett skal för att härda ut, säger Joe.

Under några år var Joe heltidsanställd som facklig ordförande för tjänstemännen på Sandvik. I slutet på 90-talet slutade Joe på Sandvik och då flyttade han och Teresa till Spanien i drygt två år och sen vidare till Miami, USA.

– Vi flyttade tillbaka till Sandviken för åtta år sen och nu bor vi på det som förr kallades ”åkern”, det var en allmänning intill Stadsparken. Här spelade vi fotboll och höll på med olika idrotter när jag var grabb, berättar Joe.

Han heter egentligen Jan Olof, men använde signaturen Joe när han förr skrev sport och musik i Sandvikens Tidning. Det dubbla efternamnet kommer från en förfader som hette Eriksson, men i det militära fick tillägget Glad.

Joe lever upp till sitt efternamn, skrattet och skämten är aldrig långt borta.

– Livet är en fest varje dag. Jag gör bara sånt som jag vill, det är ett priviliegierat liv jag lever.

Mer läsning

Annons