Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Josef är för alltid himmelsblå

/
  • Josef Carstensen funderar på hur öppningsmatchen mot Helsingborg 3 april kommer att sluta.
  • Josef har väntat ivrigt på att säsongen äntligen ska dra i gång.

Det är 30 april 2007, Josef och hans pappa Hasse är på väg mot Strömvallen. Det är den fjärde omgången för säsongen och i dag står Göteborgslaget Gais för motståndet.
Det är just den matchen som fångar Josef. Han har fått en ny kärlek, en kärlek för fotbollen och en kärlek för Gefle IF.

Annons

Josef Carstensen berättar gärna om hur det är att vara supporter.

Han står i mittcirkeln på Gavlevallen och pratar om varför det blev just Gefle IF och Skyblues och inte någon klubb i England eller Spanien, som är mer vanligt bland ungdomar i hans ålder.

– Det finns något visst med att supporta laget i sin egen stad. Man kan liksom relatera till hur det går, laget finns alltid runt om en och arenan ligger max 20 minuter därifrån man bor, säger Josef.

– När man håller på en klubb utanför sitt eget land kan man ibland känna sig utanför och bortkopplad. Man vill ju vara där för sin klubb i vått och torrt och man vill vara med och fira ligasegern på torget och känna en stolthet för sin stad. Man vill också vara där för sin klubb och stötta när den där ligasegern slinker undan.

– Det är det som är tjusningen med sport, att man kan, som en grupp människor eller en stad, gå samman utan att tänka på vem personen är eller vad personen tycker och tänker och bara vara glada.

Det var Josefs pappa som anmälde honom till Skyblues 2010. Först var det för att det var de billigaste biljetterna och under tiden hade Josef inget säsongskort, men gick ändå på varje hemmamatch.

Josefs pappa hade några kompisar som redan stod i klacken, så han hittade hem direkt.

– Men i dag är det för kamratskapen, upplevelsen att stå i klacken och möjlig- heten att åka på borta- matcher, säger Josef.

På frågan om vad han tycker om användningen av bengaler och pyroteknik som har varit ett problem i Allsvenskan tidigare säsonger, säger han att han inte har något emot det.

– Står man i en klack så får man vara beredd på att det kan tändas en bengal vilken sekund som helst. Det gör också något extra för åskådarupplevelsen, det finns inget som slår ett häftigt röktifo innan en match, säger han.

Josef pratar vidare om hur han tror att den kommande säsongen kommer att se ut, vilken placering Gefle IF kommer att få samt vilka som står som segare i Allsvenskan 2016.

– Just nu skulle jag tro att vi slutar mellan 10:e och 13:e plats, men jag hoppas på en slutplacering mellan 7:e–9:e i slutändan och årets segrare blir AIK.

Carl Sundbom

Mediaelev på Borgarskolan

Mer läsning

Annons