Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katja bytte ryska mot Sandvikenmål

Katja Jastsenko var nio år när hon flyttade från Narva i Estland till Sandviken. En stor omställning på flera sätt.
– Allt var nytt: landet, språket, kläder, maten, säger Katja om den gången då hon och mamma bröt upp från det välkända och trygga.
Numera pratar hon Sandvikenmål som en infödd.

Annons

Katja växte upp hos sin morfars mamma i Narva och först när hon var åtta år återförenades hon med sin mamma och de flyttade till Tallinn för att ett år senare flytta till Sandviken.

– Jag fick gå om andra klass när jag kom hit. Jag kunde inte ett ord svenska och fick ingen extra hjälp. De första månaderna var inte roliga, men jag klarade av det själv, säger Katja stolt.

Hon berättar hur hon första dagen kom till skolan i klänning, men störtade hem och bytte när hon såg de andra barnen i jeans och tröja.

Hon heter egentligen Jekaterina i förnamn, men har alltid kallats för Katja.

Under grundskoleåren fick hon lektioner i sitt modersmål ryska, men inte nu längre. I dag pratar hon svenska med sin mamma som svarar på ryska.

Någon månad på sommaren åker Katja hem till Narva som förändras vartefter åren går, men det finns fortfarande fattigdom och många hemlösa. Där passar hon på att hälsa på de gamla kompisarna och frossa i rysk mat som rödbetssoppa, piroger med köttfärs och alla sorters sallader.

– Men mot slutet av besöket brukar jag längta hem till Sandviken igen, ler Katja. Jag känner mig mest svensk och ser sån ut också, det känns skönt.

Numera är hon och hennes mamma svenska medborgare, tidigare var de statslösa ryssar i Estland.

– Nu kan jag få ett svenskt pass!

Nu går Katja första året på medieprogrammet och trivs bra. Foto är ett av hennes stora intressen och hon hoppas en dag bli fotograf. På fritiden fotograferar hon och gymmar och så träffar hon sin kille Viktor. De har hängt ihop i ett år nu. Katja försöker lära honom lite ryska fraser, ”jag älskar dig” klarar han att säga!

– Tidigare jobbade jag extra med direktreklam, men skolan tog så mycket tid att jag inte hann med det. Men jag hoppas jag hittar ett jobb nu i sommar.

– Då bor jag i Stockholm kanske. Jag hoppas att jag har jobb och att jag och Viktor är ihop. Kanske har vi ett barn och en hund.

Mer läsning

Annons