Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kerstin kan det mesta om vävning

/
  • Det är sällan numera som Kerstin Gustafsson själv väver någonting. Däremot är hon den som alla andra vänder sig till när det trasslar till sig med väven.
  • Förmiddagsfika i vävstugan. Fr v Anna-Britt Lundberg med barnbarnet Elin, Birgitta Iredahl, Kerstin Gustafsson, Gun-Britt Sandberg och Anita Larsson.

Det är Kerstin Gustafsson som sitter inne med svaren.
Det är till henne alla vänder sig till när väven trasslar till sig i vävstugan i Kungsgården. Hon är kunnig som få och en mångårig erfarenhet har gett henne svar på det mesta när det gäller vävning.

Annons

– Kerstin ÄR vävstugan, säger väverskorna Anita, Birgitta, Gun-Britt och Anna-Britt runt kaffebordet i vävstugan.

Kerstin själv slår ifrån sig. Inte är det väl så märkvärdigt det hon kan. Hennes kunskaper baserar sig på vad hon själv lärde sig av de gamla tanterna som satt och vävde i vävstugan på den tiden.

– Jag fick lära mig många knep, som till exempel att vända rumpa när det låst sig. Det har jag nytta av många gånger.

Sen många år tillbaka är det Kerstin som ansvarar för vävstugan. Vävstugan håller öppet varje vardag mellan åtta och tolv, vill man vara kvar och väva på eftermiddagen går det bra, då får man en nyckel av Kerstin.

– Jag är här dagligen i veckorna, men även på lördagar och söndagar om det ska träs om en väv, säger Kerstin.

Väva själv har hon tröttnat på för länge sen, säger hon. Det är roligare att hjälpa andra.

– Jag tycker om att prata och ha nåt att göra. Här är det myckert skratt och gemenskap, säger Kerstin och tilläggar att hon dessutom mår så bra av att promenera till och från vävstugan varje dag.

– Jag har socker, men jag klarar mig utan insulin tack vare promenaderna.

Den gemensamma fikastunden i vävstugan varje förmiddag är helig och då ventileras både stort och smått.

– Man kopplar av hela världen när man väver. Alla som har problem borde väva, då skulle de må så mycket bättre!, säger Kerstin.

Det är ett hus med anor som vävstugan håller till i. Det var den första skolan i Ovansjö som blev kommunalhus och så småningom bibliotek.

Sen trettio år tillbaka är det Kerstin som håller ordning på såväl material som ekonomi. Här vävs det mattor, löpare, möbeltyg och dukar gjorda i gammal teknik och gamla mönster.

– Men om inte Kerstin fanns skulle det inte fungera!, slår de övriga fast runt kaffebordet.

Mer läsning

Annons