Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkursen gav Anna-Lenachansen att starta eget

/
  • ETT ANDRA HEM. Anna-Lena Flach har svårt att slita sig från jobbet i inredningsbutiken som hon övertog i påskas. ”Jag älskar stämningen i det här huset”, säger hon. Foto: Jenny Lundberg

Anna-Lena Flach förlorade jobbet när byggvaruhuset där hon arbetat i 14 år gick i konkurs. Men sorg och förtvivlan förbyttes i framtidshopp när hon fick överta en inredningsbutik och bli sin egen.


– Det här är det roligaste jag har gjort! Jag vaknar på morgonen och längtar till jobbet, säger Anna-Lena.

Annons

Anna-Lena Flachs butik är inrymd i det anrika nybergska handelshuset vid Nybokrysset i Valbo och rummen andas verkligen historia. Den långa glasdisken innanför skyltfönstren är kvar från förr och vittnar om att lokalen fungerat som butik under många år.

– Det är underbart att få vara i det här huset, säger Anna-Lena och ser lycklig ut.

Anna-Lena Flach blandar gammalt och nytt med doft av nostalgi och dessutom ritar och säljer hon kök, något hon har lång erfarenhet av efter alla år på byggvaruhuset. På övervåningen ligger ateljén, där hon målar och fixar till gamla möbler och ting som hon fyndat och säljer vidare.

Hennes förebild är svägerskan Marie, som drev inredningsbutik i Skåne och som delade Anna-Lenas intresse för vackra saker med nött charm. Marie avled i cancer i början av året.

– Jag är så ledsen över att hon inte är kvar. Å, vad jag saknar alla givande telefonsamtal, säger Anna-Lena, som ändå är glad att hon fått möjlighet att driva en butik i Maries anda.

Det är med blandade känslor hon lämnar butiken och ger sig av på födelsedagsresa till USA tillsammans med maken och döttrarna.

– Det känns lite som att åka ifrån barnen första gången, säger hon.

Men visst längtar hon tillbaka till Florida, dit familjen åker efter en vecka i New York. De hyr samma hus som för tio år sedan när Anna-Lena fyllde 30 och hon och Lasse gifte sig. I Florida möter flera i släkten upp för att fira Anna-Lenas 40-årsdag och parets tennbröllop på paradisön i Mexikanska golfen, där delfiner hoppar i vågorna.

– Förra gången hamnade vi i orkanen Mitch. Vi får hoppas att det blir lugnare nu, säger Anna-Lena som funderat lite över om familjen Flach dras till naturkatastrofer på sina resor.

På den världskända bilden av den stora vågen som rullade in över Thailand på annandagen 2004 är Anna-Lena och hennes ena dotter två av dem som flyr för livet.

– Vi var ett sällskap på 16 personer som reste tillsammans och alla kom hem, berättar Anna-Lena med stor tacksamhet.

Familjen Flach flydde upp på en bergsklack och väntade på att sköljas bort av efterföljande flodvågor.

– Jag trodde att vi skulle dö, men medan jag satt där och väntade bestämde jag mig för att sluta röka. Jag tänkte: Tar inte det här livet av mig, så ska inte cigaretterna göra det heller. Det var en deal mellan mig och han däruppe, om han finns.

Senare, när vatten och cigaretter fraktats upp till de evakuerade, hade Anna-Lena redan inlett sitt rökfria liv och stod emot frestelsen att lugna nerverna med nikotin.

– Tsunamin har blivit en del av våra liv. Det har gjort oss ödmjuka och hjälpt oss att inte ta varandra för givet, säger Anna-Lena, som samtidigt är ganska trött på att rota i minnena av upplevelsen.

Hon talar hellre om glädjen över sina nästan vuxna döttrar, som hon numera kan gå ut och äta lunch med och som gillar samma filmer som hon. Och om glädjen över butiken, där hon kan dröja sig kvar och greja så länge hon vill om kvällarna.

– Jag har äntligen fått lite egotime och behöver inte skynda mig hem efter jobbet. Så visst kan man säga att livet börjar vid 40!

Annons