Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledargestalt för Fem i tolv-rörelsen

/

Annons

Stig Wallin, Härnösand, blev 66 år. Han avled samma dag som Fem i tolv-rörelsen manifesterades runt om i landet, 5 december 2009.

Stig var näst yngst av fem syskon. Han växte upp i Sandviken på 40- och 50-talen. Efter industriskola och tjänstgöring på stålforskningen vid Sandvikens järnverk gjorde han sin militärtjänst vid I 14 i Gävle.

Därefter gav sig Stig ut i FN-tjänst, första gången var till Kongo. Senare blev det FN-sjukhuset Rahfa i Gaza där han arbetade som röntgentekniker. Den tredje FN-tjänsten var på Cypern där han arbetade som sjukvårdare.

Innan Stig åkte till Cypern hade han utbildat sig till röntgenassistent vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där träffade han Ewa som senare blev hans hustru.

I december 1970 efter pedagogisk utbildning i Göteborg flyttade Stig och Ewa tillsammans med dottern Anna till Blekinge där Stig undervisade blivande röntgenassistenter och sjuksköterskor i Karlskrona och Växjö.

I Karlskrona föddes Sara 1971. Familjen flyttade 1977 till Härnösand och Stig började arbeta som förhandlare vid landstinget i Västernorrland. Efter några år vid landstinget blev han facklig ombudsman i Vårdförbundet, SHSTF.

Ombudsmannajobbet föregicks av flera års förtroendeuppdrag inom medicinsktekniska assistentföreningen och Svenska hälso- och sjukvårdens tjänstemannaförbund.

Stigs barn- och ungdom präglades av ett starkt idrottsintresse, bland annat spelade han bandy och fotboll för Saik. På äldre dagar har motionsidrott som maraton, golf och tennis funnits med.

Under många år har Stig engagerat sig socialt. Han blev ledargestalt i Fem i tolv-rörelsen när dottern Sara mördades 1989, den rörelse som dottern varit med och dragit i gång. Stig har bidragit till att rörelsen fått riksomfattande betydelse och även uppmärksammats i övriga Europa.

Hans engagemang i Fem i tolv-rörelsen och Internationella klubben i Härnösand har lett till att han fått motta ett flertal utmärkelser som Kungamedaljen, Foreign Press Association of Sweden, Årets vänligaste svensk och Humanpriset.

Efter sin pensionering 2003 valdes Stig till ordförande i nystartade Nationellt centrum mot rasism.

För oss, Stigs närmaste, i Sandviken kommer saknaden att vara oändlig.

Ulla Wallin, syster

Mer läsning

Annons