Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Leksaks-Lasse” njuter av att vara tillbaka i Gävle

/
  • Lars Eriksson njuter av att vara tillbaka i Gävle. Här är han mest känd som ”Leksaks-Lasse” sen han och Margareta drev Leksakshuset.

Efter en 15-årig utflykt till Öland återvände Lars Eriksson med fru Margareta till Gävle för fyra år sen.
– Nä, men hej ”Leksaks-Lasse”, sa folk på stan, precis som om ingen tid alls hade gått.

Annons

Då, 1989, hade han och hustru Margareta sålt sitt företag Leksakshuset, som de drivit framgångsrikt i flera år.
– Våra idéer hade tagit slut, vi tyckte inte det var kul längre, konstaterar Lasse.
Alltså sålde de och inte nog med det. De bröt upp från Gävle och startade på nytt. På Öland.
– Vi fick syn på en annons om lediga lokaler i Löttorp på Öland. Vi åkte dit och slog till!
Paret flyttade dit och startade en butik, kryddbod och kafé som hade öppet varje sommar. Vintertid bodde Lasse och Margareta i sin lägenhet i södra Spanien.
– Under månaderna i Spanien spelade vi mycket golf och promenerade i bergen. Intensiva somrar på Öland och lugna vintrar i Spanien, det var ett skönt liv, säger Lasse när han tänker tillbaka.

Han och Margareta startade sitt företagarliv i slutet av 60-talet med ”Palms frukt” , en liten servicebutik på Brynäs.
Lasse hade varit bilskollärare i några år och insett att han var ämnad för något annat. Han hade dessutom redan inkasserat det han var mest intresserad av – Margareta. Hon var nämligen elev på körskolan för att ta körkort när Lasse kom dit. Raskt fixade han så han blev hennes lärare och det blev lååånga lektioner.
Det gav resultat – Margareta fick körkort och Lasse fick en hustru!
Från Brynäs-butiken gick de efter några år vidare till Kaffekvarn på Drottninggatan. När det blev lediga lokaler vägg i vägg slog paret till och utvidgade och satsade på leksaker. Uppenbarligen helt rätt tänkt, eftersom det gick väldigt bra. Leksakshuset var fött.
– Ett tag var vi Skandinaviens största leksaksaffär. Vi satsade på att vara en upplevelsebutik, det skulle hända någonting hela tiden och vi arrangerade ofta tävlingar i butiken, berättar Lasse.
På 80-talet flyttade de till källaren på Winnhuset och 1986 utsågs paret till Årets köpmän i Sverige och fick sitt diplom vid en lunch på Operakällaren i Stockholm.
Några år senare sålde de och flyttade. Verksamheten på Öland sålde de efter närmare tio år, men bodde kvar på ön. Tills hemlängtan blev för stark.

Numera orkar Lasse bara med kortare promenader, att spela golf eller att vandra i oländig terräng är uteslutet. Lasse har fått en lungsjukdom som gör att orken inte räcker till.
– Jag, som slutade att röka för 30 år sen, har fått sjukdomen KOL!, säger Lasse och berättar att han börjat på gym för att träna upp musklerna.
– Jag tycker att jag blivit mycket bättre av det, säger han.
Tyvärr innebär den kroniska lungsjukdomen att han inte längre klarar av att resa längre sträckor. Han och Margareta har genom åren rest väldigt mycket över hela världen.
Nu bor de mitt i stan och stortrivs. Gävle som stad har förändrats under deras bortaår, till det bättre.
– I början när vi flyttat hem promenerade vi mycket runt stan och bara njöt. Gävle är ju en sån vacker stad, säger Lasse engagerat. Och han har på nytt fått vänja sig vid att bli kallad ”Leksaks-Lasse”.

Mer läsning

Annons