Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Ödeen avliden

Lennart Ödeen, Gävle har avlidit i en ålder av 80 år. Lennart var lektor på Vasaskolan från mitten av 1960-talet fram till sin pensionering 1994. Han var krönikör i Gefle Dagblad under 30 års tid och en flitigt anlitad föredragshållare.

Annons

Lennart var också ordförande i Humanistiska samfundet och president i Gävle södra Rotaryklubb. Han var även medlem i De erfarnas klubb.

Han hade ett brinnande intresse för historia och böcker samt internationell politik. Idrotten var också ett stort intresse och Lennart ägnade sig gärna åt terränglöpning.

Han föddes i Sundsvall 1928 och växte upp i bland annat Gävle. Under barndomen bodde han även i Luleå, Sollefteå och Stockholm. Han tog studenten på Högre allmänna läroverket i Gävle. I Uppsala studerade han till gymnasielärare i bland annat historia och geografi.

Vid Uppsala universitet tog han sedan en filosofie licenciatexamen. Lennart skrev sin licenciatavhandling om arbetarrörelsens historia i Gävle. Han ägnade sig speciellt åt den tidige arbetarkämpen Olov Danielsson.

För sina folkbildande insatser fick han Gävle kommuns kulturpris 1998.

Lennart efterlämnar makan Lena, sonen Anders med hustrun Kerstin, dottern Hedvig med maken Martin, dottern Magdalena med sambon Tomas samt sex barnbarn.

Mer läsning

Annons