Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Let’s Dance på riktigt

/
  • SATSAR HÅRT. Lana Murphy med partnern Hampus Norberg i träningstagen. De är svenska juniormästare i tiodans och tränar oerhört mycket.

Lana Murphy lever Let’s Dance-världen på riktigt. Det har hon gjort i nio års tid.
Glittrande klänningar och dito make-up på tävlingarna och ett totalt oglamoröst slit på vardagarna.
Det är tuffa träningspass varenda dag i veckan för Lana och hennes danspartner Hampus Norberg.

Annons

Slitet har betalt sig, paret blev förra året svenska juniormästare i tiodans och i latin. De är rankade etta i alla tio danserna.

– Det är värt all träning, säger Lana, som lägger praktiskt taget all sin lediga tid på dans. Gävle dansportklubbs lokal på söder är hennes andra, om inte första hem. Dit går hon direkt efter skolan varje dag och tränar ett par timmar. Och dit tar hon sig från Norrlandet på helgerna för att träna.

– På vardagarna har jag med mig en matlåda som jag äter här efter skolan. Hem kommer jag bara för att sova, säger Lana när vi träffas i danslokalen som ligger två trappor ned i en källarlokal.

– Ibland tar vi nån dag ledigt, men det händer att vi kommer överens om att komma hit och träna en stund ändå, skrattar Lana.

Större delen av tiden tränar de själva. Ska de ha lektioner för klubbens tränarpar Rachid Malki och Anna Suprun måste de vänta tills de kommer hem från London där de numera bor. Parets övriga tränare finns i Göteborg, Stockholm eller Frankrike.

Lana och Hampus har gjort det extra svårt för sig genom att de tävlar i både standard och latin, det vill säga i tiodans. De flesta brukar välja en av dansgrupperna att tävla i. Trots att de tränar så mycket, säger Lana att det ibland kännas som om tiden ändå inte räcker till. Konkurrenterna jagar för att komma ifatt.

– Det är också stressigt att inte ha en tränare här.

Hon och Hampus har känt varandra sen dagis och är bästa kompisar, de känner varandra utan och innan vid det här laget.

– Visst bråkar vi, men vi har samma mål – att vara kvar på toppen, säger Lana och berättar att de två funderar på att flytta till London när gymnasiet är avklarat nästa år.

– Där finns de bästa tränarna och bra dansmöjligheter, då kan vi satsa ordentligt på dansen.

Tävlingsklänningarna kostar minst 7 000 kronor och upp till 12 000 kronor. Lana berättar att en klänning används på tävlingar under max ett halvår.

Sedan säljer hon den vidare till nån annan dansare, precis på samma sätt som hon själv försöker hitta klänningar. Under danssäsong är det tävlingar ungefär varannan helg nånstans i Sverige eller utomlands. Det betyder att Lana ofta måste ta ledigt från skolan.

– Det går bra. Jag har alltid skolböckerna med mig och passar på att läsa på tåget eller flyget, säger Lana.

På sommaren gör de ett treveckorsuppehåll och under julhelgerna ett tvåveckorsstopp. Sen tar det nästan en vecka att få igång kroppens alla muskler på nytt.

Just nu pressar Lana in körlektioner i sitt redan tajta schema, hon vill få körkortet så fort som möjligt. Bussen går inte alltför ofta till och från Norrlandet.

Vad hon ska jobba med i framtiden vet hon inte. Dansen fyller hennes liv så totalt att det är svårt att fundera på ett yrkesval. Det enda hon säkert vet är att hon vill bo utomlands för där finns de bästa dansmöjligheterna.

Mer läsning

Annons