Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Levande musik eller cd?

/
  • Ofta samma musik. Bengt Bäckestrand konstaterar att det är förhållandevis få musikstycken som ständigt spelas på  begravningarna. ”Det finns så mycket vacker musik. Det vore roligt om anhöriga tog kontakt med mig inför en begravning då skulle jag kunna föreslå lite olika musikstycken”.

Förr var det oftast kantorn som valde den musik som spelades på en begravning. I dag är det vanligare att de anhöriga lämnar önskemål genom begravningsbyrån. Eller att begravningsbyrån föreslår lämplig musik.


Men det är inte alls säkert att det är levande musik under begravningen, det vill säga att kantorn spelar orgeln, numera kan det lika gärna vara cd-musik som spelas.

Annons

– Självklart spelar jag hellre själv, säger kantorn Bengt Bäckestrand med ett litet leende.

Han arbetar i Tomas församling i Gävle sen början av 2002 och spelar på omkring 65–70 begravningar om året.

Bengt tjänstgör vid begravningar i kapellen vid krematoriet varje torsdag. På fredagar kan det också vara begravningar i Tomaskyrkan.

– Det brukar vara tre begravningar på torsdagarna och en eller ibland två på fredagarna.

Ungefär en vecka innan begravningen får han en beställning från begravningsbyrån på musikvalet. Det är sällan det sker, men det händer faktiskt att han inte känner igen något musikstycke på beställningslappen.

– Det är bara roligt att få spela nåt nytt. Då letar jag fram noter och sen övar jag in stycket. Men det är inte ofta, tyvärr, säger Bengt och suckar lite lätt.

Oftast rör det sig om samma musikstycken han får spela på begravning efter begravning. Han uppskattar att det är ett tjugotal musikstycken som är de mest önskade.

Bengt har en bra mycket större repertoar än så när det gäller begravningsmusik och han visar på en stor hög med notböcker ovanpå en bokhylla i arbetsrummet.

– Det är ändå bara mina privata noter.

Det stör honom inte det minsta om det är en pop- eller rocklåt eller schlager som spelas vid en begravning.

– All musik är lika god i Guds öron, säger Bengt som konstaterar att många populära låtar också finns i orgelarrangemang. Man behöver alltså inte ta med en cd till kapellet, det går oftast lika bra att få låten spelad på orgeln.

– Jag har faktiskt spelat Internationalen på en borgerlig begravning. Jag har hittills aldrig sagt nej till något musikönskemål.

Det är alltid begravningsbyrån som hör av sig till Bengt. Han tycker det skulle vara roligt om de anhöriga tog kontakt så att man kunde prata ihop sig om musikvalet.

– Om jag till exempel fick veta litet om den avlidne så skulle jag kunna föreslå passande musik.

Han har en stor musikskatt som bara väntar på att få användas.

– Det finns så mycket vacker musik som passar just till begravningar. Till exempel Tillägnan av Monica Dominique eller Cantilena av Josef Rheinberger, stycken som spelas alldeles för sällan.

Självklart har Bengt skrivit ned vilken musik som ska spelas på hans egen begravning.

– Det ska vara traditionell orgelmusik och faktiskt en cd, avslöjar han och skrattar. Det är en cd med Verdis Requiem och så önskar jag mig en gossopran som sjunger Pie Jesu.

Mer läsning

Annons