Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Man blir aldrig för gammal för att rida"

/

– Vad är det som får en att glömma alla problem och leva i nuet? Det jag fokuserar på är de otroligt kärleksfulla djuren hästar, säger Lena Sjöström som är 57 år gammal och tävlar inom både hoppning och dressyr.

Annons

Lena Sjöström är bättre än många unga tävlingsryttare och har duktiga och välutbildade hästar. Hon driver ett eget företag som erbjuder privatlektioner för både dem som har egen häst och för dem som inte har. Samtidigt jobbar hon på Älvkarleby ridklubb, så Lena har många bollar i luften.

Lena började rida på Gävle ponnyklubb när hon var tolv år gammal. Hon började av samma anledning som de flesta småtjejer som tycker att det verkar kul och kommer in i en hästperiod. Vissa växer sedan inte ur den utan det blir i stället en livsstil.

LÄS MER: Fler kan leva på hästar

Lena red på ridskola några år och tog sedan ett uppehåll. Men en gång hästmänniska, alltid hästmänniska. Lena tog upp intresset igen vid 17 års ålder och det ledde till att hon blev väldigt duktig inom sin sport. Vid 19 års ålder hade hon skaffat en egen häst, ett sto vid namn Coppy. Här började det bli mer seriöst med ridningen och hon började tävla.

– Att tävla i hoppning är adrenalinfyllt och roligt och att tävla i dressyr är kul och väldigt fascinerande. Det är en otrolig känsla att "dansa" igenom banan graciöst med en häst.

Lena åkte till Tyskland för att jobba med unghästar, men ridsporten kan vara farlig med många skador. När hon var nere i Tyskland åkte hon på en av de mest allvarliga skador som hon fått av ridningen. Hon flög av en häst och landade rakt på hindret. Detta ledde till att hon bröt ryggen. Trots det rider hon igen i dag.

LÄS MER: Gävle ponnyklubb får kraftig utökat stöd

År 2006 startade Lena sitt eget företag "Lena Sjöström häst- och ryttarutbildning", även kallat stall Tvea. Alla är välkomna oavsett erfarenhet, med eller utan egen häst och Lena erbjuder både privatlektioner, hopplektioner, dressyrlektioner och grupplektioner. Hon har många hästar att låna ut till lektionerna.

– Det finns en häst som passar alla här. Man blir aldrig för gammal för att rida, låt inte åldern vara ett hinder! säger Lena.

En av tjejerna som har häst här är Ines Brundell.

– Ända sedan jag började rida här har min utveckling skjutit i höjden som aldrig förut, Lena lär ut på ett otroligt bra och logiskt sätt, säger Ines som har fått prova på många olika hästar.

När Ines började här var hon hopprädd, men nu tävlar hon med sin ponny i hoppning.

LÄS MER: Leif Hall tillbaka på hästryggen efter olyckan

Lena Sjöström tycker att ridning handlar mycket om sig själv. Balansen och sitsen är otroligt viktig. Via det kommunicerar man. Även kroppskontroll är viktigt. Det är lätt att man ger ut fel eller dubbla signaler och förvirrar hästen. Även fast en häst är stor är den känslig och man kan till exempel inte dra i tyglarna hur mycket som helst. Viktigt att komma ihåg, är att man inte lär sig att rida på en dag utan det är bara att träna och träna.

– Men det absolut bästa med hästar är att man lever i nuet, precis just då. De får en att glömma omvärlden, problem och stress. Hästar är otroligt kärleksfulla djur, bättre kan det inte bli, säger Lena.

Nicole Johansson

Mediaelev på Borgarskolan

Mer läsning

Annons