Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många är immuna mot vinterkräksjukan

/

Antalet personer som insjuknar i vinterkräksjuka ökar för varje vecka. Men 20 procent av befolkningen är immun mot den vanligaste varianten av viruset.
– Man föds med immuniteten, säger molekylärbiologen Elsie Ydring.

Annons

Vi befinner oss i vinterkräksjukans mest intensiva fas och kulmen tros nås i slutet av januari eller början av februari. Men en relativt stor del av befolkningen behöver inte oroa sig för vare sig diarréer eller kräkningar, då 20 procent är immun mot den vanligaste varianten av viruset som orsakar vinterkräksjuka.

– Detta beror på en mutation som gör att viruset inte kan tas upp av tarmslemhinnan, vilket gör att dessa personer inte blir infekterade, säger Elsie Ydring, molekylärbiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Dessutom är cirka 30 procent av befolkningen så kallade asymptomatiska bärare, vilket betyder att de inte får några symptom trots att de bär på viruset.

För resten av befolkningen kan perioden från slutet av november till april, då vinterkräksjukan härjar, bli en otrevlig historia med återkommande perioder i sjuksängen.

– Man kan få en kortare immunitet mot just den varianten av viruset som man blivit sjuk av. Men man kan absolut återinsjukna i en annan variant under samma säsong, säger Ydring.

Det bästa sättet att undvika att bli sjuk är att tvätta händerna ordentligt.

– Tvätta händerna varje gång du kommer hem, varit på toaletten och innan du hanterar mat.

Viktigt är också att se till att händerna blir ordentligt torra efteråt. Annars är risken att fukten löser upp bakterierna på exempelvis ett dörrhandtag på en offentlig toalett så att du får dem på dina nytvättade händer.

– Se till att använda pappershanddukar för vanliga handdukar kan vara fulla av smittämnen, säger Ydring.

Mer läsning

Annons