Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många roliga minnen från skolan på berättarträff

/
  • Här är några av de som var med och berättade om sina skolminnen: Tomas Stibe, Ann-Cathrin Westin/Andersson, Gunilla Wallin/Baraka, Anneth Österberg/Stenberg, Tommy Holmèn, Kerstin Andersson/Jonsson, Herman Lövgren, Harriet Österberg/Larsson, Randi Ek/Ingvarsson, Jarl Holmström, Ulf Ingvarsson och Monica Widerberg/Holmèn.

Berättarträffarna i Marma har nu haft sin första träff – med temat skolminnen.

Annons

Det är Föreningen Marmabygden och Svenska Kyrkan i Älvkarleby-Skutskär församling som arrangerar träffarna "Mötesplats i Marma" som hålls i gamla skolan.

Ett 30-tal personer infann sig vid första mötet och berättade minnen om både lärare, kamrater, lustiga och olustiga episoder.

Lars Gustafson inledde med att framhålla betydelsen av små skolor. I Marma gick ett 60-tal elever i sex klasser, där alla elever blev sedda. Vidare berättade han om kunskapsbredden hos dåtida folkskollärare, exempelvis att anlägga en fotbollsplan och en 60-meters löpbana på eget initiativ. Och läraren Waldemar Svensson, som så fint illustrerade diabildvisningar från resor till Österrike och Norge med sång och musik på egna lutan. Detta skedde ju innan tv-apparater kom i större utsträckning 1958.

Vidare visade Lars upp det smyckeskrin som han jobbade med på träslöjden 1958 och gav sin mor på hennes födelsedag. Jarl Holmström, som började i Marma skola 1943, visade en tavla på den första skolan i byn, från 1865.

Kerstin Andersson/Jonsson kåserade om de trädgårdsland runt skolbyggnaden som eleverna fick sköta både under terminerna och sommarlovet . Anneth Österberg/Stenberg visade ett album med klasskort från sina sex år på skolan från 1953.

Gunilla Wallin/Baraka hade sparat ett gratulationshäfte från 1954 med teckningsgratulationer från alla klasskamrater med varsitt konstverk.

Dessutom skildrade övriga närvarande från Gävle, Skutskär, Älvkarleby, Östervåla, Alunda, Aspnäs/Kanikebo, Gnesta och Gotland sina starka skolminnen med stor öppenhet och entusiasm! Slutligen visade Mötesplatsens projektanställda Eva Stibe runt i skolan.

Mer läsning

Annons