Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Margit hittade sin älskling på kyrkogården

/
  • ETT LYCKLIGT MÖTE. Man ska hjälpa djur som far illa, tycker Margit Brink, Hagsta. Lilla Snobben har ökat från 700 till nära 1 300 gram sedan hon tog hand om honom på Ockelbo kyrkogård för tre veckor sedan. ”I morse tog han osten från min smörgås”, säger Margit och skrattar.

Margit Brink besökte sin pappas grav på Ockelbo kyrkogård. Plötsligt hördes ett förfärligt skrik från stenmuren intill. Fram kom en liten tufsig katt, blöt, mager och eländig. Margit kände direkt att hon ville ta hand om katten.
– Där kan man verkligen tala om kärlek på kyrkogård!

Annons

Redan innan hon gav sig iväg hemifrån kände Margit att det var något särskilt med lördagen 23 oktober.

– Jag bara kände att jag måste åka till graven, berättar hon.

Katten som kom fram alldeles bredvid Margits pappa Olles grav var en hjärtskärande syn.

– Han var bara skinn och ben. Ryggraden stod upp som en rad spelkulor.

Av boende i närheten fick Margit veta att katten antagligen var unge till en tamkatt som gått hemifrån för att föda. Ägaren till katthonan hade inte lyckats fånga den skygga ungen som gömde sig i stenmuren kring kyrkogården.

Fastnade i fällan

Margit lade mat i muren och åkte hem till Hagsta för att be sin man Conny om hjälp. Nästa dag åkte Conny iväg till kyrkogården med en kattfälla.

– Efter två timmar satt den i fällan.

– När vi släppte ut honom hemma for han runt som en propeller. I tre dagar bara fräste han åt mig.

Margit var med katten dygnet runt i början och snart var han, som nu heter Snobben, riktigt kelig. I dag, drygt tre veckor senare, har han till och med vant sig vid familjens hundar, som var aningen svartsjuka till en början men som nu tycker att de fått en riktigt rolig lekkamrat.

När Snobben inte ligger i sin grönrutiga tygväska bakom kökssoffan busar han gärna runt i köket, tittar på småfåglarna kring fröautomaten utanför köksfönstret eller spinner i mattes famn.

Utöver hundarna och Snobben har Margit två hästar och i ladan på andra sidan åkern bor en vildkatt som hon matar varje dag.

Sju katter förut

– Jag önskar att han med tiden ska bli tam och komma in, säger Margit som har haft sju katter i sitt liv före Snobben.

– Jag är bonddotter och älskar djur. All kärlek lägger jag på dem, det har jag alltid gjort. Du kan inte tro hur kär jag är i Snobben!

Ägaren till Snobbens mamma får täta rapporter om hur han har det.

– Jag ringer och berättar varannan dag, säger Margit.

Mer läsning

Annons